Prima pagină » Știri externe » SUA vor negocia cu un regim ostil, indiferent de câştigătorul alegerilor din Iran

SUA vor negocia cu un regim ostil, indiferent de câştigătorul alegerilor din Iran

Mahmoud Ahmadinejad sau Mir Hossein Moussavi la preşedinţia Iranului nu reprezintă o mare diferenţă pentru Statele Unite, care intenţionează să reia dialogul cu Teheranul, dar vor avea de-a face în cele din urmă cu un regim ostil, potrivit preşedintelui american Barack Obama.
SUA vor negocia cu un regim ostil, indiferent de câştigătorul alegerilor din Iran
17 iun. 2009, 09:33, Știri externe

Preşedintele american a făcut publică această mărturisire pentru a-şi explica reţinerea în criticarea alegerilor prezidenţiale şi în sprijinirea sutelor de mii de susţinători ai lui Mir Hossein Moussavi, care au manifestat împotriva realegerii preşedintelui în exerciţiu Mahmoud Ahmadinejad.

Barack Obama şi-a manifestat marţi simpatia în privinţa contestării, exprimându-şi "îngrijorările profunde" şi măsurându-şi cu atenţie cuvintele pentru a critica represiunea. El a explicat acest exerciţiu delicat prin teama că ultraconservatorii s-ar putea folosi de declaraţiile sale pentru a aplica practica deja dovedită ce constă în ameninţarea cu perspectiva unei intervenţii americane pentru a obţine susţinerea populară.

"Atunci, ceea ce am spus este: ascultaţi, iranienii sunt cei care trebuie să decidă. Nu ne vom implica", a precizat el pentru postul de televiziune CNBC. "Abordarea mea este: să aşteptăm să vedem (ce se va întâmpla)".

Obama a avansat, de asemenea, pentru prima dată într-o manieră explicită, un alt argument. "Cred că este important să înţelegem că diferenţa în termeni de politică reală între Ahmadinejad şi Moussavi nu poate fi atât de mare cum ne-a fost prezentată".

Oricare va fi deznodământul crizei, "vom avea de-a face în Iran cu un regim care din perspectivă istorică este ostil Statelor Unite", a menţionat preşedintele american.

Statele Unite trebuie să împiedice Iranul să obţină bomba atomică şi să îl determine să pună capăt susţinerii acordate organizaţiilor radicale şi "acest lucru va avea loc cu oricine va fi câştigătorul acestor alegeri", a precizat el.

Făcând abstracţie de alegeri şi de contestarea acestora, Barack Obama intenţionează să reia un dialog direct şi să practice o "diplomaţie fermă" cu liderii iranieni, aşa cum a promis că va acţiona, marcând astfel o ruptură faţă de politica predecesorului său, George W. Bush.

Victoria anunţată de Mahmoud Ahmadinejad şi mişcările de protest survenite au plasat administraţia americană într-o poziţie delicată.

"Am spus deja că am îngrijorări profunde în privinţa acestor alegeri. Şi cred că toată lumea are îngrijorări profunde în privinţa acestor alegeri", a precizat Obama într-o conferinţă de presă alături de omologul său sud-coreean Lee Myung-Bak la Casa Albă.