- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O parte a luptătorilor Al-Qaida părăsesc Pakistanul pentru Somalia şi Yemen
Oficialii americani susţin că au apărut primele dovezi care atestă că zeci de luptători ai Al-Qaida precum şi un mic număr de lideri ai grupării teroriste, îşi părăsesc fieful - zonele tribale din Pakistan - şi se îndrepată Somalia şi Yemen, relatează New York Times, în ediţia electronică.
O parte a luptătorilor Al-Qaida părăsesc Pakistanul pentru Somalia şi Yemen
Conform unor comunicări monitorizate cu atenţie de Pentagon, Casa Albă şi Agenţia Centrală de Informaţii, grupările teroriste din cele trei locaţii comunică acum mai frecvent şi aparent încearcă să-şi coordoneze acţiunile, au afirmat oficialii citaţi. Unii consilieri ai preşedintelui Barack Obama pun aceste demersuri pe seama presiunilor exercitate prin intermediul atacurilor aeriene cu avioane fără pilot îndreptate împotriva militanţilor Al-Qaida din Pakistan, după mai mulţi ani de eforturi americane sortite eşecului de a disloca gruparea teroristă din fieful pe care îl are aici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Există însă şi alte posibile explicaţii. Prima ar putea fi numărul crescând al campaniilor derulate în Somalia şi Yemen, care îi vizează acum pe militanţi în aceeaşi măsură în care o făcea şi Irakul după invazia militară americană din 2003. Somalia este acum un stat eşuat, care seamănă într-o anumită măsură cu Afganistanul de dinainte de 11 septembrie 2001, în timp ce guvernul fragil din Yemen se străduieşte în mod ineficient să lupte împotriva militanţilor, susţin oficialii americani.
Numărul luptătorilor Al-Qaida care părăsesc Pakistanul este totuşi redus - câteva zeci - şi nu există dovezi că principalii lideri - Osama ben Laden şi Ayman al-Zawahiri - ar intenţiona să-şi părăsească refugiul din zonele tribale pakistaneze, afirmă un număr important de oficiali de rang înalt ai administraţiei de la Washington, armatei şi departamentului de luptă împotriva terorismului. Cei mai mulţi oficiali au refuzat să ofere în mod oficial detalii cu privire la datele şi informaţiile pe care le-au văzut.
Plecarea luptătorilor Al-Qaida din Pakistan ar putea adânci haosul din Somalia, unde o grupare militantă islamistă, Shabab, a atras sute de luptători străini ai jihadului în demersurile ei de a răsturna guvernul islamist moderat şi fragil de la Mogadiscio. În acelaşi timp, ar putea creşte ameninţarea pe care o reprezintă din ce în ce mai mult în Yemen militanţii care controlează acum zone vaste ale ţării în afara capitalei. "Sunt foarte îngrijorat de apariţia din ce în ce mai multor zone sigure în Somalia şi Yemen, deoarece am văzut că lideri ai grupării Al-Qaida, unii lideri, au început să plece în Yemen", afirma amiralul Mike Mullen, şeful Statului Major General al armatei SUA, într-un discurs susţinut la 18 mai la Brookings Institution.
Pentru Washington, această mişcare creează deopotrivă oportunităţi şi riscuri. În condiţiile în care administraţia Obama îşi concentrează lupta împotriva talibanilor şi a grupării Al-Qaida asupra fiefurilor din Afganistan şi Pakistan, o plecare a luptătorilor şi unora dintre lideri către noi locaţii ar putea complica eforturile americane de a da lovitura decisivă. Pe de altă parte, pentru a-şi asigura protecţia în zonele tribale din Pakistan, forţele Al-Qaida şi cele ale talibanilor s-au apropiat de triburile Pashtun, cu care au strânse legături familiale şi tribale. O părăsire a acestor zone i-ar putea expune pe liderii Al-Qaida trădării, în timp ce schimbul de informaţii între militanţii din Pakistan, Somalia şi Yemen a creat o nouă ocazie pentru serviciile secrete americane de a-i lua în vizor pe insurgenţii care, după atacurile de la 11 septembrie 2001, au renunţat la echipamentele electronice de comunicaţie pentru a nu risca să fie detectaţi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat