În timpul dezbaterilor va interveni şi comisarul european pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Franco Frattini, din partea Comisiei Europene, potrivit purtătorului său de cuvânt, care a făcut o declaraţie joi, la conferinţa de presă săptămânală a Executivului european, relatează site-ul agenţiei Apcom.
Conform unor surse din PE, citate tot de Apcom, Legislativul european va supune votului în plen – miercurea viitoare, la sediul său de la Strasbourg – o rezoluţie referitoare la decretul-lege italian.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Laitenberger, a declarat joi, la Bruxelles – ca răspuns la scrisoarea comună trimisă de premierul român, Călin Popescu Tăriceanu, şi de omologul său italian, Romano Prodi, preşedintelui CE, Jose Manuel Durao Barroso – că Executivul comunitar "este pregătit să lucreze alături de statele membre pe marginea oricărei cereri concrete" care îi este adresată.
"Preşedintele Barroso a primit scrisoarea celor doi premieri şi salută cooperarea dintre România şi Italia, încurajând posibilităţile oferite de rapoartele bilaterale" dintre cele două ţări, a afirmat Laitenberger, citat de site-ul Apcom.
În scrisoarea trimisă miercuri lui Barroso, Prodi şi Tăriceanu au cerut intervenţia Comisiei pentru a ajuta statele membre să facă faţă fluxurilor de migraţie din noile ţări UE, mult mai ample decât fusese anticipat, concomitent cu elaborarea unei strategii europene de integrare socială a romilor.
"Nu pot anticipa conţinutul răspunsului pe care Barroso îl va trimite lui Prodi şi Tăriceanu, dar pot să spun că cel mai rapid mod de a găsi soluţii la problemele apărute este acela de a folosi posibilităţile deja disponibile în cadrul legislaţiei şi fondurilor UE deja existente", a conchis purtătorul de cuvânt.