- Home
- Externe
- (27.12.2022, 09:17)
- Mihaela Ionita
O pictură improvizată a stârnit o dispută culturală în Olanda
- Imaginea controversată a unor bărbaţi din consiliul de administraţie al Universităţii Leiden care fumează trabucuri a fost mult timp subiect de discuţie.
- Lucrarea de artă de pe peretele unei săli de şedinţe a universităţii a fost un subiect de discuţie timp de ani de zile, unii studenţi susţinând că aceasta susţinea atât patriarhatul, cât şi actul de a fuma.
Urmărește
2886 afișări
Sursa foto: Twitter
O decizie luată pe moment de personalul academic de a retrage o pictură din anii 1970 care înfăţişa bărbaţi membri ai consiliului de administraţie al Universităţii din Leiden fumând trabucuri a declanşat o dezbatere în Olanda cu privire la cultura de anulare.
Pictura a fost luată de pe perete şi întoarsă în timpul unei întâlniri luna trecută. „Gata!", a scris pe Twitter Koen Caminada, profesor de politică fiscală şi socială.
Cu toate acestea, mişcarea a stârnit furie, iar un fost ministru al guvernului şi fost profesor la Universitatea Leiden, Uri Rosenthal, a descris-o drept o "ruşine" şi un exemplu de "prostie" din partea "aşa-numiţilor profesori intelectuali", potrivit The Guardian.
Rob de Wijk, un profesor de relaţii internaţionale, a declarat că îndepărtarea tabloului a fost o încercare de "rescriere a istoriei", în timp ce pictorul însuşi, Rein Dool, în vârstă de 90 de ani, a calificat acţiunea drept "stupidă şi tristă".
O dezbatere auzită în întreaga lume între cei care doresc să elimine arta şi cultura trecutului care ar putea fi ofensatoare în prezent şi cei care consideră că acest lucru ar însemna o încercare de a şterge istoria este puternică în Olanda, unde trecutul colonial al ţării reprezintă o problemă de divizare.
Iniţial, o purtătoare de cuvânt a Universităţii Leiden a sugerat că pictura "nu mai este relevantă" şi că este o "sursă de iritare pentru unii membri ai personalului".
Preşedintele universităţii, Annetje Ottow, a declarat ulterior că este nevoie de o dezbatere şi că lucrarea a fost repusă pe perete. La începutul acestei luni, o comisie specială a fost numită pentru a examina acest caz şi altele.
„Considerăm acţiunea ca fiind începutul unei discuţii pe această temă, iar universitatea noastră este, desigur, un loc excelent pentru acest lucru", a declarat Ottow. „După agitaţia din noiembrie, am vrut să apăsăm un pic pe pauză, motiv pentru care tabloul a fost agăţat din nou pe perete. Un comitet va analiza acum ce trebuie făcut în continuare, de asemenea într-un sens mai larg şi în ceea ce priveşte alte opere de artă şi modul în care acestea sunt expuse la universitate. Această discuţie îşi are locul aici, iar noi, la Universitatea din Leiden, bastion al libertăţii, o putem purta ca nimeni altul. O dezbatere duce adesea la noi cunoştinţe şi la perspective valoroase”.
Ottow a lăudat, de asemenea, arta şi pe cei şase bărbaţi portretizaţi. „Sunt foşti administratori foarte apreciaţi ai universităţii noastre, iar tabloul oferă o imagine unică, istorică a vremii", a spus ea. „Este o operă de artă impresionantă şi suntem mândri de foştii administratori care sunt reprezentaţi în tablou. Acţiunea nu schimbă acest lucru".
Ottow a declarat că o parte a soluţiei ar putea fi adăugarea unui context la imagine, o abordare folosită pentru a explica prezenţa statuilor controversate în alte părţi ale lumii, ca alternativă la înlăturare.
Ea a spus: „Nu toată lumea se simte reprezentată de această operă iconică. În forma în care este expusă acum, îi lipseşte şi contextul. Acţiunea spontană ne face să ne gândim. Incluziunea este una dintre cele mai importante sarcini ale noastre. Dar în discuţia pe care noi, ca şi consiliu, ne vom baza decizia, vom include, evident, valoarea istorică a picturii. Alte considerente sunt respectul faţă de foştii administratori din tablou şi faţă de artistul care a creat lucrarea. Vom asculta toate părţile".
Când a fost abordată, Caminada, care a postat pe Twitter imaginea originală a picturii care a fost îndepărtată, a răspuns: „Prea multă atenţie pentru asta".
Purtătoarea de cuvânt a universităţii a adăugat că tabloul poate fi găsit astăzi în "acelaşi loc, pe acelaşi perete, în aceeaşi cameră, în aceeaşi clădire". Comitetul este aşteptat să revină cu primul său sfat în primul trimestru al anului 2023.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe