O plângere a fost depusă împotriva CIA pentru a clarifica rolul său în arestarea lui Nelson Mandela

O plângere a fost depusă împotriva CIA, miercuri, la Washington, de către un doctorand care a solicitat documente pentru a clarifica rolul Executivului american în arestarea lui Nelson Mandela în perioada regimului de apartheid, în 1962.

Urmărește
377 afișări
Imaginea articolului O plângere a fost depusă împotriva CIA pentru a clarifica rolul său în arestarea lui Nelson Mandela

Nelson Mandela (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Potrivit unor surse, CIA a fost implicată în arestarea, în 1962, a lui Nelson Mandela, care a condus la încarcerarea sa pentru decenii", scrie reclamantul, Ryan Shapiro, în plângere. El a adăugat că defunctul preşedinte sud-african era pe atunci prezentat ca fiind "un terorist marxist".

Doctorandul la istorie şi antropologie în Massachusetts (nord-est) cere unui tribunal federal din Washington să ordone CIA să facă publice aceste documente în virtutea Legii privind dreptul presei de a fi informată (FOIA).

Potrivit lui, aceste documente i-au fost refuzate până în prezent.

Intervievat de AFP, Dean Boyd, un purtător de cuvânt al CIA, a precizat că, "în general, CIA se abţine să comenteze dosarele care sunt examinate în instanţă".

"Deşi se ştie de mai mult timp că CIA a fost implicată în arestarea lui Mandela, puţine informaţii publice precise există despre această implicare", se mai poate citi în plângere.

"De asemenea, deşi se ştie de mai mult timp că CIA oferea cu regularitate regimului sud-african informaţii despre mişcarea antiapartheid, puţine informaţii publice precise există despre aceste activităţi. Prin urmare, cu toate că astăzi este salutat la nivel mondial ca un erou şi un combatant al libertăţii împotriva injustiţiei, Mandela a fost desemnat drept terorist de către Executivul american şi a rămas pe lista teroriştilor până în 2008", potrivit plângerii depuse la Tribunalul Federal din Districtul Columbia (Washington).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici