O puternică ALIANŢĂ din Europa Centrală propune un candidat susţinut de socialişti la şefia Comisiei Europene

Slovacia, Cehia, Ungaria şi Polonia, membre ale Grupului de la Visegrad, îl vor propune pe politicianul slovac Maros Sefcovic, actualmente vicepreşedinte al Comisiei Europene, la şefia preşedinţiei instituţiei executive a UE, potrivit unor surse citate de publicaţia cehă Hospodarske Noviny.

Urmărește
2439 afișări
Imaginea articolului O puternică ALIANŢĂ din Europa Centrală propune un candidat susţinut de socialişti la şefia Comisiei Europene

O puternică ALIANŢĂ din Europa Centrală propun un candidat susţinut de socialişti la şefia Comisiei Europene

Citând surse europene şi din Cehia, publicaţia a mai relatat că cele patru ţări ar putea să-l propună pe Sefcovic la şefia diplomaţiei europene în cazul în care nu va obţine preşedinţia Comisiei Europene, informează agenţia de ştiri Reuters.

Liderii ţărilor UE urmează să participe marţi la un summit al Consiliului European, convocat de Donald Tusk, care şi-a manifestat speranţa că până la finalul lunii iunie se va ajunge o decizie privind conducerea instituţiilor europene.

În vârstă de 52 de ani, Sefcovic este comisar european din 2009, iar în acest moment ocupă postul de vicepreşedinte al Comisiei Europene cu atribuţii în domeniul energiei.

Susţinut de partidul socialist SMER-SD, Sefcovic a candidat la preşedinţia Slovaciei, însă în luna martie a pierdut în faţa Zuzanei Caputova, o activistă anticorupţie care obţinut victoria în contextul unui val de nemulţumire publică în legătură cu corupţia din Slovacia.

Sefcovic şi-a manifestat anul trecut intenţia de a candida la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, însă ulterior a anunţat că îl sprijină pe olandezul Frans Timmermans, candidatul oficial al socialiştilor europeni la şefia executivului UE.

Competiţia pentru preşedinţia Comisiei Europene pare să se configureze cu rapiditate într-o confruntare pe două fronturi, pe de o parte fiind bătălia între partidele paneuropene, iar pe de altă parte lupta pentru supremaţie între Consiliul European şi Parlamentul European, relatează POLITICO Europe.

Partidul Popular European (PPE), care a ieşit pe primul loc în urma alegerilor europarlamentare, deşi cu un număr mult diminuat de reprezentanţi, insistă că victoria îi dă dreptul la preşedinţia Comisiei Europene, însă socialiştii, liberalii şi verzii, care combinat îi depăşesc numeric pe populari, susţin că rezultatul votului reprezintă un mandat clar de a sparge monopolul conservatorilor asupra conducerii instituţiilor UE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici