BREAKING  O rachetă rusească a fost confirmată drept cauză a prăbuşirii avionului Azerbaijan Airlines

  • Investigaţia preliminară a stabilit că prăbuşirea zborului 8432 al Azerbaijan Airlines lângă Aktau, Kazahstan, a fost cauzată de o rachetă rusească sol-aer, care a explodat în apropierea aeronavei, provocând rănirea mortală a pasagerilor şi echipajului.
  • Piloţilor li s-a refuzat permisiunea pentru o aterizare de urgenţă pe aeroporturi din Rusia, fiind redirecţionaţi spre Aktau, iar sistemele GPS ale avionului au fost bruiate pe durata zborului.
  • Incidentul reflectă riscuri majore legate de siguranţă în contextul activităţilor cu drone şi generează controverse privind decizia de a nu permite aterizarea pe aeroporturi mai apropiate.
Urmărește
10117 afișări
Imaginea articolului O rachetă rusească a fost confirmată drept cauză a prăbuşirii avionului Azerbaijan Airlines

Sursa foto: AP

O investigaţie preliminară a stabilit că o rachetă rusească sol-aer a provocat prăbuşirea zborului 8432 al Azerbaijan Airlines lângă Aktau, Kazahstan, în urma căreia au murit 38 de pasageri, pe 25 decembrie, informează EuroNews. Potrivit surselor guvernamentale azere, racheta, lansată în timpul unui atac cu drone deasupra oraşului Groznîi, a explodat în apropierea avionului în timpul zborului, iar schijele au rănit mai mulţi pasageri alături de echipaj.

Piloţii au solicitat permisiunea pentru o aterizare de urgenţă pe aeroporturi din Rusia, dar cererea a fost respinsă, fiind redirecţionaţi către Aktau, peste Marea Caspică. Tragedia a fost agravată de faptul că sistemele de navigaţie GPS ale aeronavei au fost raportate bruiate pe parcursul traseului de zbor.

Racheta a fost lansată dintr-un sistem de apărare aeriană Pantsir-S, conform canalului de ştiri azer AnewZ.

Surse ruseşti au confirmat operaţiuni active de apărare aeriană împotriva dronelor ucrainene în Cecenia în acel moment. Incidentul aminteşte de alte tragedii aeriene implicând forţele ruse, precum prăbuşirea zborului MH17 în 2014.

Această prăbuşire scoate în evidenţă preocupările majore legate de siguranţă în contextul intensificării activităţilor cu drone şi ridică întrebări despre decizia de a refuza avionului o aterizare apropiată. Investigaţiile continuă pentru a clarifica circumstanţele lansării rachetei şi lanţul de evenimente care au dus la această pierdere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici