În ciuda numărului tot mai mare, oamenii de ştiinţă încă nu au un răspuns definitiv la una dintre cele mai fundamentale întrebări despre virus: Cât de mortal este?
Conform
New York Times, o estimare fermă ar putea ajuta guvernele să prezică câte decese s-ar produce dacă virusul ar fi scăpat de sub control. Rata de fatalitate a infecţiei nu a fost încă stabilită în condiţiile în care noul virus se răspândeşte în ţări precum Brazilia, Nigeria sau India.
Întrebarea a devenit şi mai complexă luna trecută, când Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor au lansat date care sugerează că pentru fiecare infecţie documentată din Statele Unite, au existat în medie alte 10 cazuri care nu au fost înregistrate, probabil pentru că erau foarte uşoare sau asimptomatice. Dacă există multe mai multe infecţii asimptomatice decât s-a crezut, atunci virusul poate fi mai puţin mortal decât a apărut, dar chiar şi acest calcul este unul dificil.
Joi, după ce
OMS a organizat o întâlnire online cu 1.300 de oameni de ştiinţă din întreaga lume, s-a ajuns la concluzia că rata mortaliăţii este sub 1%. Omul de ştiinţă, Dr. Soumya Swaminathan, a declarat că, pentru moment, rata mortaltăţii provocate de
COVID-19 este de aproximativ 0,6% – ceea ce înseamnă că riscul de deces este mai mic de 1%. Cifra de 0,6% la nivel global reprezintă 47 milioane de oameni din întreaga lume.
Rata mortalităţii este preconizată a fi mai mică în ţările cu cu populaţii mai tinere şi cu grad scăzut de obezitate. În schimb, cifrele ar trebui să fie mai mari în ţările care nu au rezervoare de oxigen, ventilatoare şi aparate de dializă şi unde multe persoane locuiesc departe de spitale. De asemenea, în ţările sărace se pot întâlni aceste probleme.
Mulţi experţi se tem că infecţiile şi decesele vor prinde şi toamna, întrucât vremea mai rece îi obligă pe oameni să rămână în case, unde sunt mai predispuşi să se infecteze reciproc.
„Va merge mult mai sus în următoarele 12-18 luni, deoarece acesta este un coronavirus, nu o gripă, este posibil să nu urmeze acelaşi model, dar este „un transmiţător mult mai eficient decât gripa!”, a spus Dr. Osterholm.