- Home
- Externe
- (24.07.2022, 14:22)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INEDIT O şcoală din Barcelona şi locuitorii au creat o comunitate de energie solară, pentru a reduce consumul de electricitate
- O şcoală secundară şi mai mulţi rezidenţi s-au asociat cu primăria din Barcelona pentru a crea o comunitate de energie solară cu capacitatea de a se extinde în zone mari ale oraşului.
- Proiectul sprijinit de Consiliu, care a început pe acoperişul unei şcoli din Poblenou, ar putea să se extindă în tot oraşul.
Urmărește
335 afișări
Sursa foto: Twitter
Panourile solare de pe acoperişul şcolii secundare Quatre Cantons din fostul cartier industrial Poblenou furnizează energie electrică şcolii şi celor 30 de gospodării din zona înconjurătoare.
Fiecare gospodărie are la dispoziţie 500 W de electricitate gratuită, ceea ce echivalează cu o reducere de 25% a facturii.
Ideea a fost propusă pentru prima dată în 2019, spune Marike Charlier, purtător de cuvânt al asociaţiei de locuitori, şi a început să devină realitate în urma discuţiilor cu şcoala Quatre Cantons, potrivit The Guardian.
César Ochoa, profesor de matematică la şcoală, care face parte, de asemenea, din comitetul de sustenabilitate al acesteia, a declarat că dorinţa şcolii de a reduce consumul de energie se potrivea cu planurile rezidenţilor şi, în premieră pentru o comunitate energetică de această natură, consiliul a fost de acord să suporte costul de 94.000 de euro pentru instalarea de panouri solare pe acoperişul şcolii.
Cele 30 de gospodării au devenit apoi clienţi ai Barcelona Energia, compania de electricitate administrată de consiliu, înlocuind astfel compania privată Endesa, deşi aceasta din urmă a întârziat să cedeze conexiunea.
„Odată ce va fi operaţională, şcoala va primi 30% din electricitatea generată", spune Ochoa. „Acest lucru va acoperi doar o parte din nevoile sale, dar acesta este doar un proiect pilot. Evident, în timpul vacanţelor şcolare, această energie va fi disponibilă pentru oricine altcineva are nevoie de ea”.
Energia solară a intrat în declin în Spania în timpul guvernului conservator anterior, după ce acesta a impus o "taxă pe soare" consumatorilor individuali sau comunităţilor energetice, despre care marile companii energetice au susţinut că reprezintă o concurenţă neloială.
Impozitul a fost eliminat sub actualul guvern, iar instalaţiile solare au crescut vertiginos, fiind însoţite de o orientare către instalaţii localizate, pe acoperişuri, cum ar fi Quatre Cantons, mai degrabă decât către parcuri solare uriaşe aflate la kilometri distanţă de centrele de populaţie.
Anul trecut, Spania a produs aproximativ 46% din energia sa din surse regenerabile, dar energia solară (1,8%) este încă în urma energiei eoliene (23%) şi a celei hidroelectrice (11,4%).
Conform legislaţiei spaniole, instalaţiile solare pot furniza energie doar pe o rază de 500 de metri (regula este de 2 km în Franţa şi Portugalia), dar ideea a fost întotdeauna de a o extinde dincolo de 500 de metri de şcoală, spune Charlier.
Ea subliniază că există alte 11 clădiri publice pe o rază de 500 m în jurul Quatre Cantons, unde alte instalaţii ar putea creşte în mod radical energia disponibilă şi ar putea extinde sistemul în tot cartierul.
Consiliul municipal şi-a stabilit ca obiectiv creşterea de cinci ori a energiei solare în sectorul public şi privat până în 2030.
„Aceste comunităţi energetice sunt cu adevărat speciale şi fac posibilă găsirea unor soluţii care altfel nu ar fi viabile, dar nu sunt scalabile pentru întregul oraş", spune Eloi Badia, consilier pentru schimbări climatice şi tranziţie ecologică. „În cele din urmă, soluţia pentru Barcelona este ca toată lumea să aibă panouri solare pe acoperiş”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe