- Home
- Externe
- (30.03.2023, 11:20)
- Mihaela Ionita
O şcoală din Japonia stârneşte dezbateri privind regulile de coafură ale elevilor. Caz controversat
- O şcoală din Japonia stârneşte dezbateri privind regulile de coafură după ce un băiat cu dreaduri a fost izolat de restul colegilor.
- Elevul a fost obligat să stea singur în capătul sălii în timpul ceremoniei de absolvire la şcoala sa din Himeji, în vestul Japoniei, şi i s-a spus să nu se ridice în picioare şi să nu răspundă când i se striga numele.
Urmărește
1115 afișări
Sursa foto: Twitter
Tânărul în vârstă de 18 ani, care are un tată afro-american şi o mamă japoneză, a declarat că şi-a împletit părul, care este creţ în mod natural, pentru a arăta mai îngrijit pentru ceremonie.
„Nu am fost capabil să creez amintiri fericite pentru a marca cei trei ani petrecuţi la şcoală cu prietenii mei", a declarat el pentru Mainichi Shimbun. „Eram frustrat pentru că simţeam că mi se spunea: Aceasta nu este ziua ta specială”.
Directorul adjunct al şcolii a declarat că elevul a fost segregat pur şi simplu pentru că nu a respectat regulile privind tunsorile, potrivit The Guardian.
Se pare că băiatul a plecat la jumătatea ceremoniei, dar s-a întors mai târziu pentru a-şi ridica diploma. Cu toate acestea, a fost pus să aştepte într-o cameră goală şi a fost urmărit la toaletă de un profesor care i-a spus ulterior să părăsească incinta şcolii în timp ce îşi aştepta prietenii.
Regulamentul şcolii stipulează că aranjarea părului nu trebuie să fie "la modă", ci coafurile trebuie să fie "curate şi potrivite pentru un elev de liceu". Elevii nu au voie să îşi vopsească sau să îşi decoloreze părul, nici să îl coafeze cu uscătorul de păr, dar regulile nu menţionează împletiturile.
Incidentul a avut loc în timp ce avocaţii au avertizat că profesorii de la o şcoală de băieţi de elită din Osaka, care verifică în mod regulat şi chiar tund părul elevilor, încalcă drepturile omului, dar nu au catalogat acţiunile personalului ca fiind neconstituţionale.
Scrisoarea Asociaţiei Baroului din Osaka, publicată în această săptămână, a fost motivată de plângerile privind aplicarea regulamentelor privind coafura la şcoală, care cere tuturor celor 1.780 de elevi să aibă părul scurt în jurul urechilor şi la spate şi interzice franjurile suficient de lungi încât să le atingă sprâncenele.
Regulile, aparent inspirate de o învăţătură budistă potrivit căreia oamenii "văd ceea ce ar trebui să vadă" şi "aud ceea ce ar trebui să audă", sunt în vigoare de aproximativ o jumătate de secol, potrivit Yomiuri Shimbun. O fotografie a coafurii dorite apare în manualul elevilor din şcoală, iar profesorii efectuează verificări în fiecare lună, potrivit ziarului.
Asociaţia barourilor a acţionat după ce mai multe eleve de la şcoală au contactat-o anul trecut pentru a se plânge de modul în care profesorii aplicau regula, inclusiv trăgându-le şi tăindu-le părul.
Acţiunile profesorilor "încalcă libertatea coafurii prin depăşirea domeniului de îndrumare acceptabil din punct de vedere social şi nu se bazează pe un motiv justificabil", a declarat asociaţia, potrivit Yomiuri.
Ca răspuns la aceste controverse, Ministerul Educaţiei a transmis autorităţilor locale din 2021 să îşi revizuiască în mod regulat regulamentele şi să adopte o abordare de "bun simţ" pentru "vremurile în schimbare".
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest voucher de 500 de lei. Ce trebuie să faci
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:11
Câţi bani cash sunt în România? Cât de mult folosesc numerarul românii şi cei din zona euro? Am aflat răspunsurile la aceste întrebări Câţi bani cash sunt în România? Cât de mult folosesc numerarul românii şi cei din zona euro? Am aflat răspunsurile la aceste întrebări
-
astăzi, 13:59
Qatar: Acordul de armistiţiu Israel-Hamas atinge „toate problemele majore”