- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O spioană nazistă, în spatele înfrângerii aliate din Norvegia în anul 1940
O fostă balerină rusă devenită spioană nazistă s-ar afla la originea eşecului contraofensivei militare conduse de o forţă franco-britanică în Norvegia în aprilie 1940, potrivit unor documente declasificate joi de MI5, serviciile de informaţii britanice.
O spioană nazistă, în spatele înfrângerii aliate din Norvegia în anul 1940 (Imagine: Mediafax Foto)
Marina Lee ar fi furat planurile de atac din cartierul general al forţei aliate însărcinate cu eliberarea acestei ţări scandinavice, invadată de armata germană la 9 aprilie 1940. Ea le-ar fi transmis apoi germanilor, care au reuşit astfel să îi înfrângă pe aliaţi, potrivit documentelor transmise Arhivelor naţionale.
Căutată de MI5 timp de mai mulţi ani după cel de-al Doilea Război Mondial, această femeie nu a fost găsită niciodată, iar acuzaţiile împotriva sa nu au fost confirmate, se arată în documentele declasificate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Responsabilitatea pe care a avut-o Marina Lee în înfrângerea aliată a fost stabilită în 1942, în urma confidenţelor unui agent german, Von Finckenstein, pe care le-a făcut unui alt spion nazist, care ulterior s-a predat, Gerth Van Wijk. Ambii au fost încarceraţi într-un centru de interogare din Londra.
În ianuarie 1942, Von Finckenstein îi povestea lui Van Wijk că serviciile secrete germane introduseseră atunci o femeie în anturajul generalului englez Claude Auchinleck, care se pregătea să lanseze o contraofensivă navală în Norvegia.
Ea a obţinut planurile de campanie aliate, care au fost transmise comandantului german din portul Narvik, generalul Eduard Dietl. Acesta şi-a putut reorganiza astfel apărarea, învingându-l pe Auchinleck.
Finckenstein a precizat că Marina Lee era o femeie măritată, născută în Rusia sub numele de Marina Aleksievna. Balerină în ţara sa de origine, ea a condus apoi o şcoală de dans la Oslo.
Afirmaţiile lui Finckenstein au fost confirmate în noiembrie 1942 de un alt spion german capturat, K. C. Hansen.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO