O spirală luminoasă cu origini necunoscute a apărut pe cerul Norvegiei - VIDEO
Lansarea unei rachete intercontinentale ruse de tip Bulava, care s-a soldat cu un nou eşec, ar putea fi la originea unei lumini misterioase apărute pe cer în nordul Norvegiei, potrivit ziarelor ruse Kommersant şi Vedomosti.
O spirală luminoasă cu origini necunoscute a apărut pe cerul Norvegiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Primele două etaje ale rachetei au funcţionat normal, dar a apărut o problemă la etajul trei în timpul lansării de miercuri de pe submarinul Dmitri Donskoi în Marea Albă, a precizat o sursă din cadrul complexului militaro-industrial, citată de Vedomosti. Nu au fost oferite alte detalii despre acest nou eşec.
La rândul său, Ministerul rus al Apărării a refuzat să confirme efectuarea unui nou test cu rachetă de tip Bulava, potrivit publicaţiilor citate.
Lansarea rachetei înainte de a se lumina, miercuri, coincide cu apariţia unui obiect zburător neidentificat pe cer în nordul Norvegiei, precizează Kommersant.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
"Nu se poate confirma în proporţie de 100 la sută, dar este foarte posibil să fi fost vorba despre o rachetă, având în vedere rotirea acestuia", a afirmat Odd Eric, profesor la Institutul norvegian pentru studiul aurorei boreale, citat de Kommersant.
"Nu este un meteorit, acesta nu se deplasează în această manieră", a adăugat acesta.
O lumină albă a apărut pe cer deasupra regiunii Tromso, oraş norvegian situat la nordul cercului polar arctic, în apropierea locului unde s-au efectuat teste ruse cu rachetă, în Marea Albă. Au fost avansate ipoteze legate de un meteorit şi un test ratat cu rachetă.
În această zi nu a existat nici un test în Norvegia, nici în Suedia sau Finlanda, precizează Kommersant.
Testul cu rachetă Bulava a fost al 13-lea din 2005, dintre care nouă s-au soldat cu eşecuri, precizează Vedomosti.
Este vorba despre o problemă gravă a armatei ruse, în condiţiile în care aproape jumătate din bugetul alocat achiziţiilor în cadrul Ministerului Apărării este destinat proiectului Bulava, potrivit presei ruse.
În urma testului precedent care s-a soldat cu un eşec la 15 iulie, proiectul Bulava a fost revizuit, a declarat şeful Statului Major al forţelor armate ruse, Nikolai Makarov.
Responsabilul tehnic al proiectului Bulava, Iuri Solomonov, director al Institutului de Termotehnică din Moscova, a demisionat după acest eşec.
Cu o rază de acţiune de 8.000 de kilometri, rachetele Bulava (SS-NX-30 conform terminologiei NATO) pot fi echipate cu focoase nucleare. Acestea vor fi instalate pe submarinele ruse din generaţia a patra.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO