- Home
- Externe
- BELGRAD, (29.06.2015, 11:10)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O statuie a asasinului care a declanşat Primul Război Mondial, dezvelită la Belgrad
O statuie a unui etnic naţionalist bosniac sârb, Gavrilo Princip, care l-a asasinat pe arhiducele Franz Ferdinand în urmă cu 101 ani şi a declanşat Primul Război Mondial, considerat un simbol al patriotismului sârbesc, a fost dezvelită duminică la Belgrad, relatează AFP în pagina electronică.
Urmărește
1009 afișări
O statuie a asasinului care a declanşat Primul Război Mondial, dezvelită la Belgrad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Statuia de bronz înaltă de doi metri a lui Gavrilo Princip a fost dezvelită într-un parc din centrul capitalei sârbe, un eveniment la care au participat câteva sute de persoane, potrivit unui fotograf AFP.
"Princip a fost un erou, un simbol al ideii de libertate. Alţii pot să gândească ce vor...", a declarat preşedintele sârb Tomislav Nikolici, care a participat la eveniment.
Liderul bosniac sârb Milorad Dodik, a cărui entitate a oferit statuia cadou Belgradului, a fost de asemenea prezent. Statuia, sculptată de un artist local, este identică celei dezvelite într-o suburbie a părţii sârbeşti a oraşului Sarajevo anul trecut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Vladimir Putin, la conferinţa anuală de presă: Occidentul poate să încerce capabilităţile rachetei Oreşnik prin alegerea unei ţinte în Kiev şi folosirea sistemelor antiaeriene. Liderul rus critică dislocarea THAAD în România
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
-
Restricţii de trafic în Capitală pentru manifestările dedicate comemorării Revoluţiei din 1989
Princip, care avea doar 19 ani atunci când l-a asasinat pe arhiduce la Sarajevo, pe 28 iunie 1914, rămâne o figură controversată în Balcani, o regiune ale cărei cicatrici provocate de războaiele interetnice din anii '90 nu s-au vindecat încă.
Unii îl consideră un naţionalist sârb înfocat care a dorit să-i elibereze pe slavi de ocupantul austro-ungar, iar alţii îl consideră un terorist care a declanşat o baie de sânge în întreaga lume.
El i-a împuşcat pe arhiduce şi pe soţia acestuia cu un revolver Browning, declanşând un şir de evenimente care au atras marile puteri din Europa într-un conflict fără precedent ce a retrasat harta lumii.
Marele Război a durat peste 52 de luni şi s-a soldat cu zece milioane de morţi şi 20 de milioane de răniţi şi mutilaţi pe câmpurile de luptă. Alte milioane de oameni au pierit sub ocupaţie, din cauza bolilor, foametei sau deportărilor.
Oraşul Sarajevo a marcat anul trecut 100 de ani de la asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand, eveniment boicotat de sârbi şi etnicii bosniaci sârbi.
Până la Războiul din Bosnia (1992-1995), Princip era eroul oraşului Sarajevo.
La doi ani după ce a murit în închisoare, în 1920, osemintele sale au fost dezgrobate, aduse şi îngropate în oraş, iar un pod îi poartă numele.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
George Simion reacționează după retragerea PSD de la negocieri: „AUR este gata să îşi asume guvernarea”
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe