O statuie a fondatorului poliţiei politice sovietice CEKA, Felix Dzerjinski, a fost instalată din nou la Moscova

O statuie de bronz a lui Felix Dzerjinski, fondatorul poliţiei secrete sovietice şi arhitectul sistemului represiv Teroarea Roşie, care a urmat revoluţiei din 1917, a fost dezvelită luni la sediul serviciului de spionaj extern al Rusiei.

Urmărește
317 afișări
Imaginea articolului O statuie a fondatorului poliţiei politice sovietice CEKA, Felix Dzerjinski, a fost instalată din nou la Moscova

Sursa foto: Twitter

Dzerjinski, un nobil polonez devenit revoluţionar care a ajutat la punerea bazelor sistemului represiv pe care avea să-l prezideze Iosif Stalin, este respins vehement de disidenţi, dar este un erou pentru spionii care conduc Rusia lui Vladimir Putin.
 
După căderea Zidului Berlinului în 1989, statuia sa a fost dărâmată în Polonia, iar când Uniunea Sovietică însăşi s-a destrămat în 1991, un monument al lui Dzerjinski din faţa sediului KGB din Piaţa Lubianka din Moscova a fost dărâmat în mijlocul bucuriei multora.
 
Dar acum Felix s-a întors printre spionii Rusiei.
 
Serghei Narîşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), succesorul faimoasei Direcţii a Primului Şef al KGB, a marcat dezvelirea statuii în faţa sediului său din Iasenevo, în sudul Moscovei.
 
"Stimaţi colegi, sculptura în faţa căreia ne aflăm este o copie oarecum redusă a celebrului monument al lui Dzerjinski instalat în Piaţa Lubianka din Moscova în 1958", a declarat Narîşkin cu ocazia aniversării zilei de naştere a lui Dzerjinski.
 
Statuia de la SVR seamănă remarcabil de mult cu cea care se afla cândva în Piaţa Lubyanka. În ambele, Dzerjinski stă în picioare, privind în faţă, într-o haină lungă, cu mâna într-un buzunar.
 
Pentru unii ruşi, revenirea lui Dzerjinski pe un astfel de piedestal public este un indicator al represiunii care, spun ei, prevalează în Rusia din timpul războiului - şi al măsurii în care ţara a abandonat pivotul post-sovietic către Occident.
 
"Dzerjinski este un simbol al represiunii şi al fărădelegii", a declarat pentru Reuters Nikita Petrov, istoric la grupul pentru drepturile omului Memorial, care a câştigat o parte din Premiul Nobel pentru Pace în 2022, la un an după ce a fost interzis şi dizolvat în Rusia.
 
"Dzerjinski a fost şeful primei agenţii punitive sovietice care nu era ghidată de lege, ci de voinţa politică şi de o viziune asupra lumii care împărţea oamenii în utili şi dăunători".
 
Fiind unul dintre cei mai loiali locotenenţi ai lui Vladimir Lenin, Dzerjinski a ajutat la înfiinţarea guvernului revoluţionar folosind tactici leniniste nemiloase: persecutarea brutală a oponenţilor - sau a oricărei persoane suspectate chiar şi de a fi un oponent, relatează Reuters.
 
În calitate de şef al poliţiei secrete a lui Lenin şi apoi a lui Stalin, din 1917 până la moartea sa în 1926, Dzerjinski a condus campania de intimidare, arestări, violenţe şi execuţii care a devenit cunoscută sub numele de "Teroarea Roşie".
 
A fondat Comisia extraordinară a întregii Rusii, cunoscută sub numele de CEKA, care a instituit un val de execuţii sumare în timpul Războiului Civil, înainte de a o reorganiza în Direcţia politică de stat (GPU) şi apoi în Direcţia politică comună de stat (OGPU).
 
Funcţiile OGPU au fost ulterior transferate la NKVD, Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne, care a dus la îndeplinire cele mai grave represiuni ale lui Stalin.
 
KGB-ul, unde Putin a lucrat cândva ca spion, a fost un succesor al acestor organizaţii. Serviciul Federal de Securitate de astăzi, principalul succesor al KGB, îşi urmăreşte istoria până la Dzerjinski.
 
"Imaginea preşedintelui Comisiei extraordinare a întregii Rusii a devenit unul dintre simbolurile timpului său, standardul onestităţii de cristal, al dedicării şi al loialităţii faţă de datorie", a declarat Narîşkin.
 
"A rămas fidel idealurilor sale până la sfârşit - idealurile de bunătate şi dreptate", a mai spus Narîşkin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici