Dzerjinski, un nobil polonez devenit revoluţionar care a ajutat la punerea bazelor sistemului represiv pe care avea să-l prezideze Iosif Stalin, este respins vehement de disidenţi, dar este un erou pentru spionii care conduc Rusia lui Vladimir Putin.
După căderea Zidului Berlinului în 1989, statuia sa a fost dărâmată în Polonia, iar când Uniunea Sovietică însăşi s-a destrămat în 1991, un monument al lui Dzerjinski din faţa sediului KGB din Piaţa Lubianka din Moscova a fost dărâmat în mijlocul bucuriei multora.
Dar acum Felix s-a întors printre spionii Rusiei.
Serghei Narîşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), succesorul faimoasei Direcţii a Primului Şef al KGB, a marcat dezvelirea statuii în faţa sediului său din Iasenevo, în sudul Moscovei.
"Stimaţi colegi, sculptura în faţa căreia ne aflăm este o copie oarecum redusă a celebrului monument al lui Dzerjinski instalat în Piaţa Lubianka din Moscova în 1958", a declarat Narîşkin cu ocazia aniversării zilei de naştere a lui Dzerjinski.
Statuia de la SVR seamănă remarcabil de mult cu cea care se afla cândva în Piaţa Lubyanka. În ambele, Dzerjinski stă în picioare, privind în faţă, într-o haină lungă, cu mâna într-un buzunar.
Pentru unii ruşi, revenirea lui Dzerjinski pe un astfel de piedestal public este un indicator al represiunii care, spun ei, prevalează în Rusia din timpul războiului - şi al măsurii în care ţara a abandonat pivotul post-sovietic către Occident.
"Dzerjinski este un simbol al represiunii şi al fărădelegii", a declarat pentru Reuters Nikita Petrov, istoric la grupul pentru drepturile omului Memorial, care a câştigat o parte din Premiul Nobel pentru Pace în 2022, la un an după ce a fost interzis şi dizolvat în Rusia.
"Dzerjinski a fost şeful primei agenţii punitive sovietice care nu era ghidată de lege, ci de voinţa politică şi de o viziune asupra lumii care împărţea oamenii în utili şi dăunători".
Fiind unul dintre cei mai loiali locotenenţi ai lui Vladimir Lenin, Dzerjinski a ajutat la înfiinţarea guvernului revoluţionar folosind tactici leniniste nemiloase: persecutarea brutală a oponenţilor - sau a oricărei persoane suspectate chiar şi de a fi un oponent, relatează
Reuters.
În calitate de şef al poliţiei secrete a lui Lenin şi apoi a lui Stalin, din 1917 până la moartea sa în 1926, Dzerjinski a condus campania de intimidare, arestări, violenţe şi execuţii care a devenit cunoscută sub numele de "Teroarea Roşie".
A fondat Comisia extraordinară a întregii Rusii, cunoscută sub numele de CEKA, care a instituit un val de execuţii sumare în timpul Războiului Civil, înainte de a o reorganiza în Direcţia politică de stat (GPU) şi apoi în Direcţia politică comună de stat (OGPU).
Funcţiile OGPU au fost ulterior transferate la NKVD, Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne, care a dus la îndeplinire cele mai grave represiuni ale lui Stalin.
KGB-ul, unde Putin a lucrat cândva ca spion, a fost un succesor al acestor organizaţii. Serviciul Federal de Securitate de astăzi, principalul succesor al KGB, îşi urmăreşte istoria până la Dzerjinski.
"Imaginea preşedintelui Comisiei extraordinare a întregii Rusii a devenit unul dintre simbolurile timpului său, standardul onestităţii de cristal, al dedicării şi al loialităţii faţă de datorie", a declarat Narîşkin.
"A rămas fidel idealurilor sale până la sfârşit - idealurile de bunătate şi dreptate", a mai spus Narîşkin.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.