O subvariantă a Omicron, BA.2 se răspândeşte şi pare să provoace forme mai grave de COVID

Virusul BA.2 - o subvariantă a Omicron - nu doar că se răspândeşte mai repede decât vărul său, ci poate provoca şi o boală mai gravă şi pare capabil să zădărnicească unele dintre armele cheie împotriva Covid-19, relatează CNN.

Urmărește
3918 afișări
Imaginea articolului O subvariantă a Omicron, BA.2 se răspândeşte şi pare să provoace forme mai grave de COVID

O subvariantă a Omicron, BA.2 se răspândeşte şi pare să provoace forme mai grave de COVID

Studii de laborator din Japonia arată că BA.2 ar putea avea caracteristici care îl fac la fel de capabil să provoace boli grave ca şi variantele mai vechi ale Covid-19, inclusiv Delta.

Şi, la fel ca Omicron, pare să scape în mare măsură imunităţii create de vaccinuri. O injecţie de rapel restabileşte protecţia, ceea ce face ca îmbolnăvirea după infecţie să fie cu aproximativ 74% mai puţin probabilă.

BA.2 este, de asemenea, rezistent la unele tratamente, inclusiv la sotrovimab, anticorpul monoclonal care este utilizat în prezent împotriva Omicron.

Descoperirile au fost postate miercuri online. În mod normal, înainte ca un studiu să fie publicat într-o revistă medicală, acesta este analizat de experţi independenţi, iar postările permit ca cercetările să fie comunicate mai rapid, dar sunt postate înainte de acest nivel suplimentar de revizuire.

"Ar putea fi, din perspectiva omului, un virus mai rău decât BA.1 şi ar putea fi capabil să se transmită mai uşor şi să provoace boli mai grave", spune Dr. Daniel Rhoads, şeful secţiei de microbiologie de la Clinica Cleveland din Ohio. Rhoads a analizat studiul, dar nu a fost implicat în cercetare.

BA.2 estemult schimbat în comparaţie cu virusul original care cauzează Covid şi care a apărut în Wuhan, China. De asemenea, are zeci de modificări genetice diferite de tulpina originală Omicron. Kei Sato, un cercetător de la Universitatea din Tokyo care a realizat studiul, susţine că aceste descoperiri dovedesc că BA.2 nu ar trebui să fie considerat un tip de Omicron şi că trebuie monitorizat mai atent.

"Stabilirea unei metode pentru a detecta BA.2 în mod specific ar fi primul lucru" pe care multe ţări trebuie să îl facă, a declarat Sato pentru CNN.

"Se pare că s-ar putea să avem de-a face cu o nouă literă grecească aici", a fost de acord Deborah Fuller, virusolog la Facultatea de Medicină a Universităţii din Washington, care a analizat studiul, dar nu a luat parte la cercetare.

BA.2 este cu aproximativ 30% până la 50% mai contagios decât Omicron. A fost detectat în 74 de ţări şi în 47 de state americane.

Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA estimează că aproximativ 4% dintre americanii cu Covid-19 au acum infecţii cauzate de BA.2, dar varianta a devenit dominantă în cel puţin alte 10 ţări: Bangladesh, Brunei, China, Danemarca, Guam, India, Muntenegru, Nepal, Pakistan şi Filipine, potrivit raportului epidemiologic săptămânal al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Există dovezi mixte cu privire la gravitatea BA.2 în lumea reală. Spitalizările continuă să scadă în ţările în care BA.2 a luat amploare, precum Africa de Sud şi Marea Britanie. Dar în Danemarca, unde BA.2 a devenit principala cauză de infecţii, spitalizările şi decesele sunt în creştere, potrivit OMS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici