O ţară a decis recunoaşterea diplomelor absolvenţilor Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca

Ministerul Sănătăţii din Israel a decis recunoaşterea diplomelor absolvenţilor Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca, ceea ce le oferă dreptul tinerilor medici de a profesa în această ţară în urma examenului de rezidenţiat.

Urmărește
4525 afișări
Imaginea articolului O ţară a decis recunoaşterea diplomelor absolvenţilor Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca

O ţară a decis recunoaşterea diplomelor absolvenţilor Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca

Potrivit unui comunicat al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca transmis marţi, decizia vine în urma unei evaluări a facultăţii de medicină clujene făcută la sfârşitul anului trecut de experţi israelieni.

„Ministerul Sănătăţii din Israel a decis recunoaşterea diplomelor absolvenţilor Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca, lucru care le oferă dreptul tinerilor medici de a profesa în această ţară în urma examenului de rezidenţiat. Decizia a fost comunicată de către dr. Shaul Yatziv, directorul Departamentului de acreditări pentru profesioniştii din domeniul medical, şi vine în urma unei vizite pe care acesta, împreună cu o comisie a Ministerului Sănătăţii din Israel, a făcut-o la Cluj-Napoca în decembrie 2019, în care s-au analizat standardele pregătirii pe care o oferă facultatea de medicină. (...) În urma evaluării, s-a ajuns la concluzia că studiile medicale de care au parte viitorii medici la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca întrunesc standardele ridicate acceptate de către Israel”, se arată în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor UMF Cluj-Napoca, decizia este cu atât mai relevantă cu cât în 2018 Israelul impunea criterii dure de acreditare pentru cei care aveau diplome de studiu emise în România şi care doreau să profeseze în această ţară.

„Calitatea absolvenţilor şcolilor de medicină este o problemă foarte importantă pentru oficialii israelieni, având în vedere că 60% dintre medicii israelieni sunt formaţi în străinătate, iar felul în care sunt pregătiţi să facă faţă sistemului israelian de sănătate este privit ca o adevărată problemă de siguranţă naţională. Astfel, în anul 2018, Ministerul Sănătăţii din Israel a decis să nu mai recunoască diplomele medicale decât cele provenind din ţări membre OECD sau diplome ale facultăţilor de medicină care au fost acreditate după standardele Federaţiei Mondiale de Educaţie Medicală (WFEME)”, au menţionat reprezentanţii UMF.

Facultatea de Medicină din Cluj a fost evaluată de Asociaţia Şcolilor de Medicină Europene (AMSE) şi ASIIN (Agenţia pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică şi Ştiinţe Naturale) din Germania, precum şi de CIDMEF (Conferinţa Internaţională a Decanilor şi Facultăţilor de Medicină de Expresie Franceză), ambele evaluări fiind realizate după standardele WFEME.

„S-a decis ca recunoaşterea studiilor să nu se mai facă unitar la nivelul tuturor facultăţilor dintr-o anumită ţară, ci pentru fiecare facultate în parte, existând foarte mari diferenţe de calitate în pregătirea absolvenţilor între diferitele facultăţi. Astfel, în urma evaluării, din România vor fi recunoscute diplomele de la UMF <Iuliu Haţieganu> din Cluj-Napoca şi de la UMF <Carol Davila> din Bucureşti”, se mai arată în comunicatul UMF Cluj-Napoca.

Reprezentanţii UMF spun că pentru ca această recunoaştere să fie menţinută, Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca trebuie să îşi menţină standardele ridicate în pregătirea studenţilor, să respecte în continuare măsuri precum studiile absolvenţilor să fie continue şi neîntrerupte în cei 6 ani de facultate, studenţii să nu se fi transferat din alte instituţii medicale pe perioada studiilor, aceştia să treacă cu succes de toate examenele înainte de avansa în anii de studiu şi să promoveze toate disciplinele preclinice înainte de începerea activităţii clinice, iar numărul de studenţi admişi la facultate să fie proporţional cu capacitatea clinicilor şi facilităţilor de pregătire, pentru a avea parte de stagii de practică adecvate.

Decanul Facultăţii de Medicină, Anca Buzoianu, susţine că recunoaşterea consolidează şi mai mult poziţia instituţiei de „pol de excelenţă în pregătirea medicală”.

La UMF Cluj-Napoca învaţă 140 de cetăţeni israelieni.

Foto: Pixabay

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici