O ţară NATO îşi va mări armata cu o treime până în 2030: „Există o nevoie urgentă de a construi o apărare mai puternică”

  • Guvernul Suediei a anunţat marţi că ţara îşi va mări efectivele armatei cu o treime până în 2030, inclusiv cu soldaţi profesionişti şi recruţi.
  • Vor fi alocate, printre altele, fonduri suplimentare pentru apărarea civilă şi muniţie.
Urmărește
665 afișări
Imaginea articolului O ţară NATO îşi va mări armata cu o treime până în 2030: „Există o nevoie urgentă de a construi o apărare mai puternică”

O ţară NATO îşi va mări armata cu o treime până în 2030: „Există o nevoie urgentă de a construi o apărare mai puternică”

Suedia îşi va mări efectivele forţelor armate cu o treime până în 2030, a declarat marţi guvernul, scrie Reuters.

Decizia constă în mărirea armatei cu 27.000 de bărbaţi şi femei, ajungând la aproximativ 115.000 de persoane, inclusiv soldaţi profesionişti şi recruţi.

De asemenea, Suedia are în plan să îşi mărească şi cheltuielile pentru apărare, care în prezent se situează la 2,2% din PIB.

Potrivit Euractiv, luna trecută, coaliţia de centru-dreapta a declarat că va cheltui 16,4 miliarde de dolari în plus faţă de bugetul anual normal în următorii cinci ani, ridicând cheltuielile pentru apărare la 2,6% din PIB în 2028, relevă sursa citată.

„Există o nevoie urgentă de a construi o apărare mai puternică”, a declarat marţi Pål Jonson, ministrul suedez al Apărării.

Investiţiile vor fi în apărarea aeriană, în special în apărarea antidronă şi în apărarea aeriană maritimă.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru apărare, Mikael Oscarsson, a subliniat că investiţiile se vor concentra mai degrabă pe necesitatea de a achiziţiona echipamente, în special muniţie, cum ar fi proiectile de artilerie şi rachete de luptă pentru aeronavele de luptă.

„Avem un sistem de apărare bun, dar este prea mic şi este nevoie de mai multe echipamente”, a declarat acesta în timpul unei conferinţe de presă.

Suedia a devenit membru NATO în primăvara acestui an, după o lungă perioadă de neutralitate şi nealiniere militară.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici