Oamenii de ştiinţă ruşi au găsit microplastice în zăpada şi apa de ploaie dintr-o zonă pustie a Siberiei

  • În ultima perioadă, microplastice au fost găsite pe tot globul, de la vârf de munte până pe fundul oceanelor, iar acum au fost descoperite în apa de ploaie şi în zăpadă într-o zonă pustie a Siberiei.
  • Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Rusia din Tomsk (TSU) au făcut descoperirea şi în prezent studiază amploarea poluării.
  • Cercetătorii au început să analizeze poluarea pentru prima dată în 2020 şi au stabilit că microplasticele au fost transportate în sălbăticia îndepărtată de curenţii de aer.
Urmărește
935 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă ruşi au găsit microplastice în zăpada şi apa de ploaie dintr-o zonă pustie a Siberiei

Sursa foto: Profimedia

„Este deja clar că nu numai râurile şi mările sunt implicate în circulaţia globală a microplasticelor, ci şi solul şi vieţuitoarele şi chiar atmosfera", a declarat Yulia Frank, directorul ştiinţific al centrului Microplastic Siberia al TSU.

„Prin urmare, am decis să adoptăm o abordare cuprinzătoare şi am început un nou proiect pentru a studia precipitaţiile atmosferice care conţin microplastice”.

Aceştia preiau acum eşantioane de zăpadă din 20 de regiuni pentru a determina dacă se acumulează plastic lângă drumuri şi aşezări umane.

Microplasticele se formează atunci când bucăţi mai mari de plastic, cum ar fi sticlele de apă sau îmbrăcămintea sintetică, se descompun pe o perioadă lungă de timp. Deoarece microplasticele sunt atât de mici, ajung uşor în organismul uman, din apă contaminată sau produse de origine animală, cum ar fi peştele.

Şi oamenii de ştiinţă au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi de faptul că microplasticele ar putea reprezenta o ameninţare pentru sănătatea oamenilor, pe măsură ce devin mai frecvente şi mai răspândite. Pe lângă zăpada siberiană, microplastice au fost găsite şi în Arctic şi pe vârful muntelui Everest, potrivit Newseu.

„Există cercetări foarte interesante despre transportul microplasticelor efectuate de către oamenii de ştiinţă străini", a spus Danil Vorobyov, şeful institutului biologic la TSU. „Din păcate, nu există date despre Rusia. În general vorbind, suntem pionieri aici".
 
În plus faţă de cercetările recente privind zăpada şi apa de ploaie, au găsit şi microplastice în intestinele peştilor din râurile din Siberia, toate acestea se leagă de Oceanul Arctic, ceea ce înseamnă că poluarea de acolo ar putea fi cel puţin parţial provenită din Siberia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici