"Cred că niciodată un preşedinte american nu şi-a încheiat activitatea lăsând o asemenea moştenire succesorului său", a declarat Genscher, artizanul reunificării germane, cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale americane.
Dacă se realizează o comparaţie între politica lui George W. Bush (preşedinte al Statelor Uniet din 2001) şi cea a tatăl său (1989-1993), se va constata că "proverbul «aşa tată, aşa fiu» nu este întotdeauna adevărat", a declarat fostul ministru liberal (FDP) pentru cotidianul regional Westdeutsche Zeitung.
Genscher, în vârstă de 81 de ani, a salutat în schimb candidatura lui Barack Obama. "Este un fel de revoluţie culturală ca un bărbat cu origini africane să poată deveni candidat la preşedinţie şi preşedinte" al Statelor Unite, a declarat el.
De acum este important ca viitorul preşedinte să nu repete eroarea de a "conta pe o «coaliţie de voluntari» care s-a dovedit rapid a fi o «coaliţie de constrângeri şi obligaţii»", a precizat Genscher, referindu-se la coaliţia internaţională formată de Bush împotriva terorismului.
Hans-Dietrich Genscher, ministru federal de Interne în perioada 1969-1974, apoi deţinător al portofoliului Afacerilor Externe şi vicecancelar în perioada 1974-1992, a fost artizanul politicii de apropiere de estul sovietic al Europei (Ostpolitik), punând astfel bazele reunificării germane, în 1991.