Obama a respins prin veto proiectul de construire a oleoductului controversat Keystone XL

Preşedintele american Barack Obama şi-a exercitat pentru prima dată în cinci ani dreptul de veto şi a respins marţi o măsură republicană care da undă verde construirii controversatului oleoduct Keystone XL, relatează CNN.

Urmărește
503 afișări
Imaginea articolului Obama a respins prin veto proiectul de construire a oleoductului controversat Keystone XL

Barack Obama (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Semnătura prin care Obama s-a opus proiectului de lege cu privire la construirea Keystone pare să fie prima dintr-o serie împotriva unor măsuri pe care republicanii urmează să le trimită Casei Albe, având în vedere că ei controlează în prezent ambele Camere ale Congresului. Preşedintele a ameninţat deja că va respinge 13 proiecte de legi iniţiate de către republicani, între care un proiect de anulare a Affordable Care Act şi a decretelor prezidenţiale în domeniul imigraţiei.

În privinţa Keystone, se pare că republicanii nu vor fi în măsură să anuleze votul de veto al lui Obama. Pragul de anulare a unui vot de veto prezidenţial este de două-treimi din voturile fiecărei Camere.

După ce Senatul a primit mesajul cu privire la votul de veto, liderul majorităţii republicane Mitch McConnell a anunţat o procedură de anulare a acestuia cel mai târziu marţea viitoare.

Măsura, adoptată luna aceasta atât în Camera Reprezentanţilorb cât şi în Senat de majorităţile republicane, ar fi ocolit o revizuire a proiectului oleoductului de către administraţie, care, dacă ar fi fost efectuată, ar fi condus la transportarea petrolului de la nisipurile bituminoase din Canada la Golful Mexic.

Susţinătorii proiectului - lideri republicani din Congres şi Guvernul Canadei - afirmă că Keystone ar fi creat locuri de muncă pentru americani, însă oponenţii argumentează că riscurile potenţiale la adresa securităţii mediului nu merită acest efort.

Casa Albă a anunţat că s-a opus proiectului susţinut de republicani pentru că a "uzurpat" autoritatea preşedintelui de a aproba sau nu crearea oleoductului, propus pentru prima dată în urmă cu şase ani. De atunci, proiectul a fost revizuit de către administraţie şi este supus unei analize a Departamentului de Stat care durează de şase ani.

Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat marţi că este încă posibil ca Obama să aprobe proiectul oleoductului, după ce Departamentul de Stat îşi încheie revizuirea, dar nu a prezentat un calendar pentru acest scenariu.

Obama a minimalizat personal impactul oleoductului, subliniind că strategia Americii în domeniul energetic este necesar să cuprindă mai mult de un singur proiect. "Haideţi să ţintim mai sus decât un singur oleoduct", a spus el în discursul despre starea uniunii pe care l-a susţinut în ianuarie.

Republicanii au ameninţat marţi că votul de veto ar putea să afecteze cooperarea ulterioară cu preşedintele.

"Această Casă Albă refuză să asculte şi să caute o înţelegere. Este acelaşi tip de conducere de jos în sus şi surdă cu care ne-am obişnuit şi pe care am fost aleşi să o oprim", au scris liderii majorităţilor republicane în Camera Reprezentanţilor John Boehner şi Mitch McConnell, în Senat, într-un articol comun publicat în USA Today.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici