Obama apără publicarea notelor cu privire la interogatoriile CIA - VIDEO

Preşedintele american Barack Obama a invocat luni "circumstanţe excepţionale" pentru a-şi susţine decizia de a face publice notele cu privire la metodele de interogare a presupuşilor terorişti, folosite de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) în timpul administraţiei Bush.

Urmărește
11 afișări
Imaginea articolului Obama apără publicarea notelor cu privire la interogatoriile CIA - VIDEO

Obama apără publicarea notelor cu privire la interogatoriile CIA - VIDEO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Barack Obama, care s-a deplasat la sediul CIA din Langley, în apropiere de Washington, a dat asigurări angajaţilor agenţiei de informaţii că beneficiază de "toată susţinerea" sa şi că va acţiona pentru protejarea identităţii şi securităţii membrilor săi.

O examinare atentă a acestor note interne dezvăluie detalii cu privire la folosirea acestor metode denunţate de critici ca fiind tortură: unul din exemple este faptul că presupusul organizator al atentatelor de la 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammed, a fost supus în martie 2003 de 183 de ori la metoda simulării înecului, iar în august 2002 un alt membru al reţelei al-Qaida, Abu Zubaydah, a fost supus acestei tehnici de 83 de ori.

"Am acţionat în primă instanţă din cauza circumstanţelor excepţionale care vizează aceste note interne", a precizat Obama la sediul CIA. El a invocat faptul că administraţia sa se confrunta cu o procedură judiciară a unei organizaţii de apărare a libertăţilor şi că era "foarte dificilă organizarea unui sistem eficient de apărare" împotriva acesteia. El a menţionat de asemenea faptul că, în opinia sa, o mare parte din informaţiile conţinute în aceste documente interne erau deja publice.

Cele patru note interne oferă o viziune mai detaliată a programului pe care administraţia Bush se angajase să-l păstreze secret.

Publicarea acestor note a generat critici din partea susţinătorilor şi a opozanţilor acestor tehnici de interogare autorizate după atentatele de la 11 septembrie.

Criticii acestor metode au reproşat administraţiei Obama că a eliminat posibilitatea urmăririi celor care au efectuat interogatoriile, dar şi împotriva celor care le-au autorizat.

Susţinătorii acestora sunt îngrijoraţi că administraţia Obama ar putea limita autoritatea CIA şi crea un predecent de care să profite extremiştii. Una din marile temeri cauzate de această problemă ţine de protejarea agenţilor CIA pentru a nu le fi dezvăluită identitatea şi de a nu fi urmăriţi în instanţă.

"Trebuie să ştiţi că aveţi susţinerea mea totală", le-a spus Obama angaţilor CIA.

El a recunoscut că o temere "comprehensibilă" a fost exprimată în cadrul discuţiilor pe care le-a avut cu oficiali de rang înalt ai agenţiei.

"M-am luptat să protejez confidenţialitatea informaţiilor clasate secret şi voi continua să fac acest lucru pe viitor. Nimic nu este mai important decât protejarea identităţii agenţilor CIA", a precizat el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici