După numărarea a 96 la sută din voturi la caucus-ul (adunări electorale) organizat în acest stat dominat de republicani, Obama a obţinut 59 la sută din sufragii (4.459 de voturi), faţă de 40 la sută (3.081) cât a obţinut Clinton, au precizat posturile Fox şi CNN.
Fiecare dintre cele 23 de comitate ale statului Wyoming, care are o populaţie de crica 500.000 de persoane, au organizat caucus-uri democrate. Ele nu desemnează însă decât 12 delegaţi din totalul de 2.025 necesari pentru a obţine învestitura Partidului Democrat.
Miza acestor caucus-uri nu era crucială pentru cursa la învestitură, însă au prezentat un interes inedit din cauza luptei strânse între Obama şi Clinton. Cei doi pretendenţi la învestitura democrată, aflaţi aproape la egalitate după opt săptămâni de la declanşarea alegerilor primare, trebuie să lupte pentru fiecare dintre delegaţii la convenţie, care vor desemna candidatul partidului la prezidenţiale.
Doar 25 la sută dintre persoanele înscrise pe listele electorale ale statului Wyoming, respectiv circa 60.000 de persoane, sunt înregistrate ca democraţi.
Un număr 12 delegaţi urmează să fie atribuiţi din acest stat, după metoda proporţională şi în doi timpi. Şapte delegaţi vor fi desemnaţi în urma caucus-ului de sâmbătă, iar alţi cinci cu ocazia unei convenţii locale prevăzute pentru 24 mai.
Wyoming este primul stat american care a acordat drept de vot femeilor. Bill Clinton, venit să pledeze în favoarea soţiei sale, le-a cerut alegătorilor să devină pionieri trimiţând pentru prima dată o femeie la Casa Albă.
Câştigând marţi alegerile primare în trei din patru state, printre care Texas şi Ohio, Clinton s-a relansat spectaculos în cursă. Deşi nici un candidat democrat nu a făcut vreodată campanie în Wyoming, cei doi pretendenţi la învestitură au organizat vineri reuniuni la Casper şi Laramie.
Următoarea etapă va fi în statul Mississippi marţi şi în Pennsylvania la 22 aprilie. În final, convenţia democrată a Partidului Democrat de la Denver, la sfârşitul lui august, va trebui să desemneze candidatul pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.
Problema este că cele circa 12 alegeri primare care vor mai fi organizate nu vor permite nici lui Clinton, nici lui Obama să treacă pragul de 2.025 de delegaţi necesari pentru a-şi asigura învestitura.
Rolul celor 796 de "superdelegaţi", acei responsabili ai partidului sau reprezentanţi aleşi care nu au nici o constrângere legată de felul cum votează la Convenţie, va fi decisiv.