- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Obama cere abrogarea legii privind homosexualitatea militarilor - VIDEO
Preşedintele Barack Obama a cerut, miercuri seara, Congresului american să "abroge în cele din urmă" o lege care impune militarilor homosexuali să îşi ascundă orientarea sexuală, într-un discurs despre Starea Naţiunii.
Obama cere abrogarea legii privind homosexualitatea militarilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"În acest an voi lucra împreună cu Congresul şi cu armata noastră pentru a abroga în sfârşit legea care îi privează pe homosexualii americani de dreptul de a servi ţara pe care o iubesc din cauza a ceea ce sunt", a declarat preşedintele.
Legea "Don't ask, don't tell" ("Nu întreba, nu spune") impune militarilor homosexuali să nu îşi dezvăluie orientarea sexuală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan.
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
De la adoptarea ei în 1993, peste 13.000 de militari au fost scoşi din rândurile armatei pentru că şi-au evocat orientarea sexuală sau au fost denunţaţi.
Curtea de Conturi americană (GAO) estimează că aceste revocări i-au costat pe contribuabili aproape 200 de milioane de dolari reprezentând costuri de recrutare şi formare.
Un proiect de lege care urmăreşte abrogarea actului normativ "Don't ask, don't tell" a fost depus la Camera Reprezentanţilor în martie, însă nu a fost examinat nici până în prezent.
În Senat, preşedintele comisiei de Apărare, Carl Levin, a promis că va organiza în viitorul apropiat o audiere pe această temă.
Barack Obama a fost criticat de grupările care militează pentru apărarea drepturilor homosexualilor pentru că nu a abrogat legea şi a preferat să lase această iniţiativă la latitudinea Congresului.
Fostul rival al lui Barack Obama în prezidenţialele din 2008, senatorul republican John McCain, a atacat imediat decizia preşedintelui: "Sunt foarte mândru şi recunoscător fiecărui american în uniformă, în special în timp de război, şi cred că abrogarea legii ar fi o eroare".
În opinia acestui fost luptător în războiul din Vietnam, măsura respectivă a fost "eficace în ultimii 15 ani". "Ea este bine înţeleasă şi se bucură de o largă susţinere din partea militarilor noştri de toate gradele", a scris McCain într-un comunicat.
În schimb, Asociaţia Servicemembers legal defense network (Reţeaua pentru Apărarea în Justiţie a Militarilor în Serviciu - SLDN), care susţine drepturile militarilor homosexuali excluşi din rândurile armatei din cauza orientării sexuale, a salutat decizia preşedintelui Obama. "Opinia publică americană, inclusiv conservatorii, este în mare măsură de partea «comandantului suprem» în privinţa aceastei decizii", apreciază asociaţia care cere, într-un comunicat, abrogarea acestei legi în 2010.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:23
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 21:21