- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Obama cere Guvernului rus să respecte regulile democraţiei - VIDEO
Preşedintele american, Barack Obama, a cerut marţi Guvernului rus să combată corupţia şi să asigure respectarea dreptului în economie, în cadrul unui important discurs pe tema relaţiilor americano-ruse, susţinut la Moscova.
Obama cere Guvernului rus să respecte regulile democraţiei
Reuşita unei ţări "depinde de funcţionarea economiei sale conform regulilor statului de drept", a spus Obama, în discursul rostit la Noua Şcoală Economică din Moscova, în timpul primei sale vizite în Rusia în calitate de preşedinte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
"Aşa cum a spus în mod corect preşedintele rus Dmitri Medvedev, un sistem de legi eficient şi reflectat la nivel juridiar reprezintă condiţia unei dezvoltări economice susţinute. Pretutindeni trebuie să putem face afaceri sau merge la şcoală fără să plătim mită", a spus Obama.
Liderul de la Casa Albă a cerut Rusiei să respecte regulile statului de drept şi ale democraţiei, adăugând că Statele Unite vor ca Rusia să fie "puternică, paşnică şi prosperă".
"Istoria ne arată că Guvernele care se află în serviciul poporului supravieţuiesc şi prosperă, nu Guvernele care se află doar în serviciul propriei lor puteri", a spus Obama.
"Guvernele care reprezintă voinţa poporului lor riscă mult mai puţin să-şi pună în pericol, să-şi terorizeze cetăţenii sau să declare război altora. Guvernele care promovează respectul faţă de statul de drept, care se supun controlului în tot ceea ce fac şi care autorizează existenţa de instituţii independente sunt parteneri comerciali mai fiabili", a continuat Obama.
În discursul menit să prezinte perspectiva relaţiilor dintre cele două ţări, Obama a expus multitudinea de interese comune şi domenii posibile de cooperare. "Aceste provocări necesită un parteneriat mondial, iar acest parteneriat va fi mai puternic dacă Rusia are statutul de mare putere care îi aparţine", a afirmat preşedintele american.
Obama a opus aceasta viziune celei din secolul al XX-lea, in care "Statele Unite şi Rusia erau destinate sa fie antagonice" sau cea din secolul al XIX-lea, cand cele doua tari erau condamnate "să rivalizeze pentru sfere de influenţă şi să-şi creeze blocuri concurente pentru a se contrabalansa una pe cealaltă".
"Din nefericire, există uneori impresia că vechile prezumţii trebuie să prevaleze, o concepţie despre exerciţiul puterii, înrădăcinată în trecut şi nu în prezent", a precizat el.
Dar "perioada în care imperiile puteau să manipuleze state suverane precum piesele unui joc de şah a trecut", a spus Obama.
Preşedintele SUA a făcut apel la Rusia să se alieze eforturilor americane în faţa provocărilor nucleare reprezentate de Iran şi Coreea de Nord.
"America vrea să reducă răspândirea armelor nucleare şi să împiedice folosirea acestora. (...) Este responsabilitatea noastră, noi care suntem cele două cele mai mari puteri nucleare mondiale", a spus Obama.
"Nici America, nici Rusia nu au nimic de câştigat într-o cursă a armelor nucleare în Asia de Est sau Orientul Mijlociu. De aceea trebuie să se unim eforturile pentru a împiedica Coreea de Nord să devină o putere nucleară şi pentru a împiedica Iranul să obţină arma atomică", a spus el.
Pe de altă parte, Obama a afirmat că Moscova trebuie să respecte suveranitatea Georgiei şi a Ucrainei, doi aliaţi ai Statelor Unite care doresc să adere la NATO.
"Suveranitatea statelor este piatra de temelie a ordinii internaţionale", a precizat Obama. "În acelaşi fel, toate statele trebuie să aibă dreptul să-şi aleagă conducătorii, ele trebuie să aibă dreptul de a trăi în interiorul unor frontiere sigure şi dreptul de a-şi conduce propria politică externă", a spus el.
"Acest lucru este valabil pentru Rusia, aşa cum este şi pentru Statele Unite. Orice sistem care abandonează astfel de drepturi duce la anarhie. De aceea acest principiu trebuie să se aplice tuturor ţărilor, inclusiv Georgiei şi Ucrainei", a accentuat el, afirmând că ideea "sferelor de influenţă" aparţine secolului al XIX-lea.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul