Obama cere reforme pentru corectarea eşecurilor serviciilor americane de informaţii
Preşedintele Barack Obama a criticat marţi eşecurile serviciilor americane de informaţii care, în opinia sa, ar fi putut să împiedice pătrunderea unui suspect înarmat cu explozibili într-un avion cu destinaţia Statele Unite şi a cerut reforme pentru corectarea acestor erori.
Obama cere reforme pentru corectarea eşecurilor serviciilor americane de informaţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
De asemenea, ca urmare a atentatului eşuat de la 25 decembrie, al cărui autor a fost antrenat în Yemen de reţeaua al-Qaida, preşedintele a confirmat sistarea trimiterii de deţinuţi de la Guantanamo în această ţară, reiterându-şi promisiunea de a închide această închisoare.
La sfârşitul unei reuniuni de circa două ore cu directorii serviciilor de informaţii, dar şi cu vicepreşedintele Joe Biden şi numeroşi secretari importanţi ai administraţiei, Barack Obama s-a arătat vizibil nemulţumit, criticând fără concesii un "eşec" ce ar fi putut avea consecinţe "dezastruoase".
Potrivit unui oficial american de rang înalt, Barack Obama a adoptat în cadrul reuniunii un ton mai sever, subliniind că Statele Unite au evitat "la limită" o catastrofă. Atentatul "a fost împiedicat de persoane curajoase şi deoarece a funcţionat dispozitivul (de securitate) şi acest lucru este inacceptabil", a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
-
Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
-
Prima amendă prin sistemul e-SIGUR: Permis suspendat pentru vitezoman
Directorul Comunităţii americane de Informaţii, Dennis Blair, a luat act de aceste critici. "Comunitatea de informaţii a primit azi mesajul preşedintelui. L-am înţeles şi vom face în aşa fel încât să facem faţă noilor provocări', a precizat el într-un comunicat, subliniind necesitatea "menţinerii unui avans" faţă de terorişti.
La 25 decembrie, un nigerian în vârstă de 23 de ani, Umar Farouk Abdulmutallab, a reuşit să urce, având asupra sa explozibili, la bordul unui avion al companiei Northwest care făcea legătura între Amsterdam şi Detroit şi care avea la bord 290 de persoane. Bomba sa artizanală nu a funcţionat şi el a fost imobilizat de pasageri.
Ancheta a arătat că tatăl suspectului alertase în noiembrie diplomaţia americană despre radicalizarea fiului său, dar aceste informaţii nu au fost nici confirmate, nici partajate de diferitele autorităţi.
"Administraţia americană dispunea de suficiente informaţii pentru a dejuca acest complot şi probabil să împiedice atacul comis de Crăciun, dar serviciile noastre de informaţii nu au reuşit să coroboreze elementele astfel ca suspectul să fie plasat pe lista persoanelor cu interdicţie de zbor", a precizat Obama.
El a afirmat de asemenea că este responsabilitatea sa să descopere motivul pentru care au avut loc aceste eşecuri şi să le "corecteze".
Această lacună majoră intervine la opt ani de la atacurile de la 11 septembrie (soldate cu moartea a 3.000 de persoane) şi în pofida miliardelor de dolari investiţi de Statele Unite pentru îmbunătăţirea nivelului de securitate şi a serviciilor de informaţii, lăsând la o parte operaţiunile militare din Afganistan şi Irak.
În urma tentativei de atentat, Statele Unite au anulat "numeroase vize (...) ca urmare a informaţiilor legate de acte de terorism", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley.
Cu arsuri foarte grave şi reţinut în urma tentativei sale, suspectul a furnizat poliţiştilor care l-au interogat informaţii "utile şi folositoare", a afirmat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs.
Potrivit Parchetului olandez, supectul se afla deja în posesia explozibililor înainte de a ajunge la aeroportul Amsterdam-Schiphol pe care l-a tranzitat, ceea ce înseamnă că a reuşit că se sustragă controalelor de securitate de la cel puţin două aeroporturi având asupra sa o bombă artizanală.
Autorităţile americane au revizuit începând de duminică listele cu numele a mii de persoane monitorizate sau care au interdicţie de zbor, în vreme ce controalele au fost consolidate peste tot în lume pentru pasagerii care călătoresc în Statele Unite.
Washingtonul a decis să impună controale dure pentru pasagerii originari sau care provin din 14 ţări considerate ca prezentând riscuri.
Nigeria a anunţat marţi că va cere să fie eliminată de pe această listă.
Reţeaua al-Qaida din Peninsula Arabă (AQAP), aripă ce activează în Yemen, a revendicat atentatul eşuat.
Ambasada americană de la Sanaa şi-a reluat marţi activitatea după două zile consecutive în care a fost închisă din cauza ameninţărilor teroriste, iar Washingtonul a salutat acţiunea autorităţilor care au ucis sau reţinut începând de duminică numeroşi presupuşi membri ai reţelei al-Qaida.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO