- Home
- Externe
- BERLIN, GERMANIA, (19.06.2013, 18:51)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Obama cere Rusiei să aprobe reducerea cu o treime a armelor nucleare. Vicepremierul rus spune că propunerile nu sunt serioase
Preşedintele american Barack Obama a cerut, miercuri, Rusiei să aprobe o reducere de până la o treime a armelor nucleare, într-un discurs susţinut la Berlin, vicepremierul rus Dmitri Rogozin replicând că ţara sa nu poate trata cu seriozitate propunerile atât timp cât Statele Unite dezvoltă sistemul antibalistic.
Urmărește
888 afișări
Preşedintele SUA Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"După o examinare extinsă, am decis că putem să asigurăm securitatea Americii şi a aliaţilor noştri şi să menţinem mijloace de disuasiune puternice reducând armele strategice cu o treime", a subliniat Obama într-un discurs susţinut în faţa a 6.000 de persoaneîn faţa Porţii Brandenburg, loc simbolic din Berlin.
Într-un discurs pe care îl voia istoric, Barack Obama a propus o reducere a arsenalului strategic nuclear american şi rusesc.
"Vreau să încerc să obţin reduceri negociate cu Rusia pentru a depăşi poziţiile nucleare ale Războiului Rece", a declarat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
El a asigurat că va organiza două summituri pe tema securităţii nucleare în cursul celui de-al doilea mandat al său, care a debutat la începutul anului. "Sunt etape pe care le putem depăşi pentru a crea o lume a păcii şi dreptăţii", a subliniat el.
"Vom colabora cu aliaţii noştri din cadrul NATO pentru a încerca să ajungem la reduceri importante de arme tactice nucleare americane şi ruseşti în Europa şi pentru a stabili un nou cadru internaţional pentru o putere nucleară paşnică", a adăugat Obama.
Contextul pare totuşi puţin propice pentru obţinerea unui astfel de gest din partea Rusiei, după ambianţa glacială care a domnit între Obama şi preşedintele rus Vladimir Putin la summitul G8 de luni şi marţi din Irlanda de Nord.
Rusia consideră că propunerea lui Obama nu este serioasă
Rusia nu poate trata cu seriozitate propunerile privind dezarmarea nucleară făcute de preşedintele american, Barack Obama, atât timp cât Statele Unite dezvoltă sistemul antibalistic, afirmă vicepremierul rus Dmitri Rogozin.
"Cum să considerăm serioasă această idee a reducerii arsenalelor nucleare cât timp Statele Unite dezvoltă potenţialul de interceptare a acestui arsenal strategic", a declarat Rogozin.
Pe de altă parte, Iuri Uceakov, un consilier al Kremlinului, a comunicat că Rusia a fost informată în legătură cu propunerile preşedintelui SUA, Barack Obama, de continuare a dezarmării nucleare, dar consideră că în negocieri trebuie incluse şi "alte ţări" care deţin arme atomice.
"Preşedintele Obama l-a informat pe preşedintele rus despre intenţia americanilor de a propune iniţiative pentru o nouă reducere a arsenalelor nucleare", a explicat Uceakov. "Am văzut aceste informaţii şi am transmis că în procesul de reducere a arsenalului atomic trebuie incluse şi alte ţări care au arme nucleare", a precizat Uceakov. "Situaţia de acum nu este cum era în anii 1960 - 1970, când doar Statele Unite şi Uniunea Sovietică purtau negocieri pentru reducerea armamentului atomic. Acum trebuie să extindem cercul participanţilor la aceste negocieri", a adăugat el.
Preşedintele american încearcă să facă din dezarmarea nucleară o axă puternică a bilanţului său politic, deja creditat printr-un nou tratat de reducere a armamentului negociat cu Moscova în primul mandat. Cei doi foşti inamici în timpul Războiului Rece au convenit să îşi reducă stocurile la 1.550 de ogive.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Bombe atomice americane de patru ori mai puternice decât cele de la HIROSHIMA şi NAGASAKI, stocate pe teritoriul Olandei. Fost premier olandez: ”Este o nebunie”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe