"Fără a intra în detalii, ceea ce cred este că Iranul are preocupări legitime în privinţa energiei, aspiraţii legitime. Pe de altă pare, comunitatea internaţională are un interes real în prevenirea (apariţiei) armelor nucleare în regiune", a declarat preşedintele american.
Obama, s-a declarat, de asemenea, favorabil abordării diplomatice a dosarului nuclear iranian, adăugând că nu avansează un calendar, dar că vrea să obţină unele progrese până la sfârşitul anului.
Liderul american a declarat de asemenea că există posibilităţi de a verifica dacă iranienii sunt sau nu cu adevărat interesaţi de acest proces. "Nu există nici o garanţie că vor răspunde într-o manieră constructivă. Asta trebuie să verificăm", a precizat el. "Opinia mea personală este că Republica Islamică Iran are capacitate de a fi un stat extraordinar de puternic şi prosper. Şi este mult mai probabil să obţină acest lucru în lipsa armelor nucleare care ar putea declanşa o cursă de înarmare în regiune", a explicat Obama.
Referitor la dreptul Iranului de a procesa resurse de energie nucleară, preşedintele american a subliniat că în discursul rostit la Praga a vorbit "despre modalitatea de a constitui o agendă clară în ceea ce priveşte neproliferarea nucleară – inclusiv prin reducerea semnificativă a arsenalului Rusiei şi Statelor Unite, astfel încât Iranul să nu considere că este tratat în mod diferit".