- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Obama consideră mareea neagră "o epidemie" şi cere trecerea la energie curată - VIDEO
Barack Obama a comparat, marţi, mareea neagră din Golful Mexic cu "o epidemie" pe care Statele Unite o vor combate "timp de luni şi chiar ani", afirmând că această "tragedie" arată că "a venit timpul pentru adoptarea (unor tipuri de) energie curată".
Obama consideră mareea neagră "o epidemie" şi cere trecerea la energie curată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Într-un discurs despre "cea mai gravă catastrofă ecologică" din istoria ţării, Obama nu a dat, în schimb, detalii despre felul în care speră să deblocheze, în Senat, legea asupra energiei şi climatului care să permită în final Statelor Unite să nu mai depindă de carburanţii fosili.
Autorităţile americane au revizuit, marţi, în creştere amploarea poluării, apreciind că până la 60.000 de barili de ţiţei se deversează zilnic în ocean, cu 50 la sută mai mult decât cea mai "mare" estimare precedentă, care datează de joi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
-
The Guardian: Cum plănuieşte Donald Trump să conteste alegerile prezidenţiale din SUA dacă le va pierde
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
Astfel, între 300 şi 500 de milioane de litri de hidrocarburi s-ar fi scurs, în total, de opt săptămâni, din puţul submarin aflat în largul coastelor statului Louisiana, în urma exploziei şi scufundării unei platforme, Deepwater Horizon, exploatată de întreprinderea britanică British Petroleum (BP).
Obama, care se adresa americanilor în mod solemn din Biroul Oval, pentru prima dată de când este preşedinte, a remarcat că în mod "contrar (faţă de) un cutremur sau ciclon, acesta nu este un eveniment punctual, care provoacă pagube în câteva minute sau câteva zile".
Chiar dacă BP speră să capteze, în curând, la sursă, "până la 90 la sută din petrol", înainte de a reuşi să colmateze puţul, în august, cu ajutorul unui foraj de derivaţie, Statele Unite vor "continua să lupte timp de luni şi chiar ani" împotriva mareei negre, a adăugat Obama, în acest discurs televizat, de 17 minute.
Dar "să nu vă îndoiţi de acest lucru: noi vom combate această poluare cu tot ce avem şi atât timp cât va fi necesar", a promis Obama, după câteva ore de la revenirea sa dintr-un turneu de două zile pe coastele celor trei state de la Golful Mexic.
El a anunţat că a autorizat mobilizarea a 17.000 de membri ai Gărzii Naţionale şi a cerut guvernatorilor statelor afectate să se apuce de lucru "cât mai repede posibil".
Obama, care urmează să se întâlnească miercuri dimineaţa, la Casa Albă, cu preşedintele BP, Carl-Henric Svanberg, a declarat că va "obliga BP să plătească pentru pagubele pe care această întreprindere le-a provocat".
El a confirmat, de asemenea, că va ordona societăţii să creeze un fond de indemnizare independent, pentru a despăgubi victimele mareei negre. Unii congresmeni au cerut BP să furnizeze 20 de miliarde de dolari într-un cont blocat, lucru pe care compania nu l-a acceptat, până în prezent.
"Îl voi informa că trebuie să pună la dispoziţie toate resursele necesare pentru despăgubirea muncitorilor şi oamenilor de afaceri care au fost victime ale inconştienţei acestei întreprinderi", a declarat Obama în legătură cu întâlnirea cu Svanberg.
Însă, preşedintele, care pledează încă din campania sa electorală pentru o independenţă energetică a Statelor Unite, a declarat, totodată, că mareea neagră arată că "a venit timpul adoptării energiilor curate".
"A venit momentul (...) să ne lansăm într-o misiune naţională pentru eliberarea inovaţiei americane şi pentru a ne însuşi propriul destin", a adăugat el, comparând acest demers cu eforturile comune din cel de-al Doilea Război Mondial, sau cu programul spaţial din anii '60.
"Abordarea pe care nu o voi accepta este cea a lipsei de acţiune", a lansat Obama. O lege privind energia şi climatul este blocată în Senat, după ce a fost adoptată, în termeni diferiţi, de Camera Reprezentanţilor.
El a anunţat, de asemenea, că a numit un responsabil, însărcinat cu refacerea pe termen lung a zonelor sinistrate din Golful Mexic, pe actualul secretar al Marinei, fost guvernator al statului Mississippi, Ray Mabus.
În plus, Obama a însărcinat marţi un fost procuror să efectueze procesul de reformare a Serviciului de gestiune a Resurselor Miniere (MMS), criticat pentru modul în care a aplicat normele de securitate şi acuzat că este prea apropiat de societăţile pe care este însărcinat să le supravegheze.
Operaţiunile de recuperare a petrolului la sursă au înregistrat marţi un declin, prin suspendarea pompării timp de cinci ore, în urma unui "incendiu limitat" la bordul unui vapor, provocat de un fulger, care a fost stins rapid.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:03
Nicu Ştefănuţă: Noua Comisie Europeană să lupte mai mult pentru agricultura sustenabilă
-
astăzi, 13:51
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est