Obama consideră testul nord-coreean drept o provocare

Preşedintele american, Barack Obama, a apreciat drept provocare lansarea, duminică dimineaţă, a unei rachete nord-coreene, afirmând că aceasta a fost un proiectil cu rază lungă de acţiune Tapodong-2 şi cerând convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Obama consideră testul nord-coreean drept o provocare

Obama consideră testul nord-coreean drept o provocare

Obama a denunţat "provocarea" nord-coreeană într-un comunicat publicat duminică dimineaţă, cu puţin înaintea unui discurs important pe care urmează să-l susţină la Praga, având ca temă proliferarea nucleară.

"Lansarea unei rachete Taepodong-2 a fost o încălcare clară a Rezoluţiei 1.718 a Consiliului de Securitate al ONU, care interzice expres Coreei de Nord să efectueze activităţi legate de rachete balistice de orice fel", a precizat Obama.

"Prin această provocare, Coreea de Nord a ignorat obligaţiile sale internaţionale, a respins apelurile fără echivoc la reţinere şi s-a izolat puţin mai mult de comunitatea naţiunilor", a adăugat preşedintele american, adăugând că SUA se vor consulta cu aliaţii din regiune, printre care se numără Japonia şi Coreea de Sud, precum şi cu membrii Consiliului de Securitate al ONU.

Obama a cerut Coreei de Nord să se conformeze total rezoluţiilor Consiliului şi să se abţină de la noi provocări. "Împiedicarea proliferării armelor de distrugere în masă şi a mijloacelor lor de diseminare este o prioritate a administraţiei mele", a adăugat el.

Preşedintele american a precizat că Statele Unite sunt angajate total în direcţia menţinerii securităţii şi stabilităţii în nord-estul Asiei şi va continua să depună eforturi pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene, prin negocieri multilaterale la care participă cele două state coreene, Rusia, SUA, Japonia şi China. "Negocierile în şase soferă forumul pentru denuclearizare, reducerea tensiunilor şi reglementarea altor probleme care provoacă îngrijorare", a spus el.

"Coreea de Nord poate fi acceptată de comunitatea internaţională, dar acest lucru nu se va întâmpla decât dacă va renunţa la (dezvoltarea de) arme de distrugere masivă şi se va conforma obligaţiilor sale internaţionale", precizează comunicatul Casei Albe.

Conform textului discursului pe care Obama urmează să-l susţină la Praga, difuzat de Casa Albă, preşedintele american doreşte un tratat care să pună capăt producţiei de materiale nucleare fisionabile şi a cerut convocarea unui summit mondial pe tema securităţii nucleare.

De asemenea, Obama doreşte să obţină sprijinul Senatului american pentru tratatul de interzicere completă a testelor nucleare (CTBT).

"Pentru a ajunge la o interzicere totală a testelor nucleare, administraţia Obama va încerca să facă în aşa fel încât tratatul să poată intra în vigoare, inclusiv prin ratificarea sa de către Senat", precizează Casa Albă.

Obama a promis în campania electorală că va încuraja Senatul să ratifice tratatul, care interzice orice tip de test nuclear. La 12 ani după încheierea sa, CTBT mai trebuie ratificat de China, Coreea de Nord, Egipt, India, Indonezia, Iran, Israel, Pakistan şi Statele Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici