„Eu cred că acest lucru traduce voinţa poporului iranian de a avansa în altă direcţie (…). Aveţi, în mod clar, în Iran, o sete de colaborare cu comunitatea internaţională într-un mod mai pozitiv”, a declarat preşedintele american, intervievat de cel mai popular jurnalist PBS Charlie Rose.
Acest interviu a fost difuzat luni seara, dar a fost înregistrat duminică, la Casa Albă, înaintea plecării lui Obama la summitul G8 în Irlanda de Nord.
„Rohani, care a câştigat alegerile (prezidenţiale iraniene), şi-a exprimat, cred, interesul pentru o modificare a abordării Iranului în numeroase probleme internaţionale (…). Eu cred că este posibil ca iranienii să decidă să accepte oferta noastră de a avea o relaţie asupra unui mod mai serios şi mai substanţial”, a adăugat Obama.
În urma întâlnirii sale cu preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul G8, Obama a declarat că Statele Unite şi Rusia sunt „prudent oprimiste” în privinţa „avansării dialogului” în dosarul nuclear iranian, după alegerea lui Rohani.
Iranul este acuzat de Occident şi Israel, în pofida dezminţirilor sale, că vrea să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil.
Negocierile cu Grupul 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) bat pasul pe loc de mai mulţi ani în privinţa problemei suspendării îmbogăţirii uraniului.
În prima sa conferinţă de presă, luni, preşedintele ales Rohani, care urmează să preia funcţia în august, a menţinut linia regimului islamic asupra acestui dosar, excluzând orice oprire a activităţilor de îmbogăţire a uraniului, dar s-a angajat la mai multă „transparenţă” asupra acestor activităţi.
Însă preşedintele Obama a respins orice diminuare a sancţiunilor impuse Teheranului.
„Sancţiunile pe care le-am aplicat – de exemplu cele mai dure sancţiuni economice aplicate vreodată Iranului – nu vor fi anulate, în lipsa unei măsuri semnificative care să arate comunităţii internaţionale că Iranul nu urmăreşte să se doteze cu arme nucleare”, a avertizat preşedintele american.