Obama a intervenit, prin intermediul podcastului „WTF with Marc Maron”, în dezbaterea naţională cu privire la relaţiile dintre rase şi controlul armelor de foc, care a reizbucnit după atacul armat de la Biserica Episcopală Metodistă Africană (EAM) Emanuel de la Charleston.
Obama a spus că s-au înregistrat progrese în relaţiile interrasiale, citând propria experienţă de tânăr născut dintr-o mamă albă şi un tată african.
„Le spun mereu, mai ales tinerilor, nu spune că în America nu s-a schimbat nimic în privinţa rasei, dacă nu ai trăit ca afroamerican în anii ’50, ’60 sau ’70. Este indiscutabil faptul că relaţiile dintre rase s-au îmbunătăţit în mod semnificativ în timpul vieţii mele şi a tale”, a spus Obama.
Însă el a explicat că „moştenirea sclaviei, Jim Crow, discriminarea” există în instituţii şi aruncă „o umbră lungă şi care face în continuare parte din ADN-ul nostru transmis”.
Obama a folosit cuvântul „negru” pentru a sublinia că absenţa limbajului rasist nu înseamnă că rasismul nu mai există.
„Rasismul – nu suntem vindecaţi de el. Şi nu este vorba doar despre a nu fi politicos şi a spune negru în public”, a declarat preşedintele Statelor Unite.
„Nu asta este măsura care să ne spună dacă rasismul există încă sau nu. Nu este doar o problemă de discriminare evidentă. Societăţile nu şterg complet, peste noapte, tot ceea ce s-a întâmplat cu 200-300 de ani înainte”, a adăugat el.
Şeful statului a mai spus că a fost nevoit să susţină prea des discursuri despre o „pierdere devastatoare”, reiterând declaraţii pe care le-a făcut joi.
„Nu este suficient să ne simţim vinovaţi. Putem întreprinde acţiuni pentru a face evenimente ca acesta mai puţin probabile. Una dintre aceste acţiuni pe care le putem întreprinde ar fi să consolidăm în sensul bunului simţ anumite legi cu privire la armele de foc”, a spus el.
Preşedintele a deplâns lipsa de acţiune a Congresului în privinţa controlului armelor de foc. „Din nefericire, influenţa NRA (National Rifle Association, un puternic grup de lobby în favoarea armelor) asupra Congresului este extrem de puternică. Nu preconizez să se întreprindă vreo acţiune legislativă în acest Congres”, a spus el.
Obama s-a pronunţat, de asemenea, în legătură cu un caz considerat critic, aflat în prezent la Curtea Supremă, în care adversarii legii cu privire la îngrijiri accesibile (Affordable Care Act) întreabă dacă legea autorizează sau nu subvenţii fiscale pentru cei 6,4 milioane americani care au primit deja ajutor pentru a-şi permite o asigurare de sănătate.
„Mai înainte de toate sunt convins că vom câştiga, pentru că legea este clar de partea noastră”, a spus el.
Preşedintele a adăugat că dacă cea mai înaltă jurisdicţie din ţară se pronunţă în favoarea opzanţilor acestei legi, atunci „cinci până la şase milioane de oameni şi-ar putea pierde asigurarea de sănătate”.