Obama, hotărât să acţioneze în privinţa inegalităţilor din SUA, cu sau fără aprobarea Congresului

Barack Obama, care şi-a exprimat speranţa într-un 2014 sub semnul unui "progres" economic, a avertizat marţi Congresul că va evita, în caz de nevoie, să ceară undă verde in partea Legislativului pentru a acţiona în vederea reducerii inegalităţilor în Statele Unite.

Urmărește
216 afișări
Imaginea articolului Obama, hotărât să acţioneze în privinţa inegalităţilor din SUA, cu sau fără aprobarea Congresului

Barack Obama (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În discursul său anual despre "starea Uniunii", preşedintele Statelor Unite şi-a exprimat dorinţa "de a accelera creşterea (economică), consolida clasa medie şi crea noi punţi către clasa medie".

Unele dintre aceste măsuri "vor necesita o acţiune din partea Congresului, şi abia aştept să lucrez împreună cu voi, toţi", a declarat Obama pe un ton voluntar şi combativ, după trei ani în care programul său economic şi social a fost contracarat de către republicani, care deţin majoritatea mandatelor în Camera Reprezentanţilor.

"Însă Statele Unite nu stau pe loc şi nici eu. Deci, atunci când voi putea să adopt măsuri fără să treacă pe calea legislativă, în vederea îmbunătăţirii ocaziilor de reuşită pentru şi mai multe familii americane, voi face acest lucru", a subliniat el, chiar dacă marja sa de manevră este foarte limitată.

Guvernul democrat şi republicanii din Congres sunt angajaţi din 2011 într-un conflict cu privire la venituri şi cheltuieli, care a atins paroxismul în octombrie, când administraţia a fost blocată timp de două săptămâni. De atunci, congresmenii au ajuns la un compromis asupra direcţiilor principale pe termen mediu, dar se profilează alte crize, ca de exemplu o nouă ridicare a plafonului datoriei.

Numeroşi congresmeni se gândesc la viitorul lor personal, în contextul în care în noiembrie au loc alegeri pentru Camera Reprezentanţilor şi o treime din mandatele din Senat. Aliaţii democraţi ai lui Obama par să întâmpine dificultăţi în recâştigarea unei majorităţi.

"Ceea ce uneşte, în opinia mea, oamenii din această ţară (...) este credinţa simplă şi profundă în ideea unei posibilităţi ca toţi să reuşească", a spus Obama, oferind numeroase exemple aflate la dispoziţia sa în vederea stimulării redresării după recesiunea din perioada 2007-2009.

Evocând "cel mai scăzut nivel al şomajului din ultimii cinci ani", "o piaţă imobiliară pe cale să repornească", şeful statului a spus că este "convins că acest an poate fi anul progresului pentru Statele Unite", care sunt, în opinia sa, "mai bine plasate pentru secolul al XXI-lea decât orice altă ţară din lume".

El a subliniat totodată că, de peste 30 de ani, "inegalităţile s-au adâncit. Progresul social s-a blocat. Adevărul, pur şi simplu, este că inclusiv în plină relansare (economică), prea mulţi americani muncesc mai dur ca înainte pentru ca să facă faţă". El a subliniat că misiunea Guvernului este "să răstoarne această tendinţă".

Între măsurile unilaterale pe care şeful statului american le-a anunţat se numără o creştere a salariului orar minim pentru noile contracte la nivelul statului federal la suma de 101,10 dolari, în prezent 7,25 dolari, şi a îndemnat Congresul să extindă această măsură la toţi angajaţii săi. "Oferiţi o creştere Americii!", a strigat el.

Înaintea discursului, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor John Boehner a avertizat că, "în trecut, creşterile salariului minim au costat locurile de muncă sute de mii de americani cu venituri mici".

"Prea mulţi oameni sunt afectaţi deoarece politicile preşedintelui le îngreunează viaţa", urma să spună Cathy McMorris Rodgers, reprezentanta însărcinată să pronunţe "răspunsul" republicanilor la discursul lui Obama. Ea urmează să atace reforma asigurărilor pe caz de boală, iniţiată de preşedinte, afectată în toamnă de un eşec în privinţa lansării unei părţi centrale.

Obama şi-a asumat cu fermitate reform în domeniul asigurărilor de sănătate, marţi seara, şi i-a îndemnat pe americani să se înscrie şi să beneficieze de ea.

Preşedintele Statelor Unite afişează acest voluntarism după un 2013 marcat de multiple eşecuri, de la controlul circulaţiei armelor de foc şi până la ajutorul pentru cei aflaţi în şomaj de mult timp. În plus, o anchetă Wall Street Journal conchidea că 33% dintre americanii chestionaţi s-au declarat "pesimişti şi îngrijoraţi", iar 26% "nesiguri şi punându-şi întrebări" cu privire la perioada rămasă până la încheierea mandatului lui Obama, în ianuarie 2017.

Ca de obicei, în cadrul acestor discursuri, problemele internaţionale au fost evocate rapid.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici