Obama i-a dat asigurări lui Hollande că NSA a încetat practicile de interceptare

Preşedintele american Barack Obama i-a dat asigurări miercuri omologului său francez François Hollande că Statele Unite îşi respectă angajamentul de a nu mai intercepta comunicaţiile unor personalităţi politice de talie mondială.

Urmărește
170 afișări
Imaginea articolului Obama i-a dat asigurări lui Hollande că NSA a încetat practicile de interceptare

Barack Obama i-a dat asigurări lui François Hollande că NSA a încetat practicile de interceptare (Imagine: Hepta)

Şeful statului francez l-a sunat pe omologul său american miercuri după-amiază, în contextul unor dezvăluiri apărute în presă cu privire la supravegherea ultimilor trei preşedinţi francezi de către Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA).

"Discuţia (dintre Hollande şi Obama) a constituit o ocazie de a trece în revistă principiile care trebuie să guverneze relaţiile între aliaţi în materie de informaţii", a anunţat Elysée într-un comunicat.

Barack Obama "a reiterat fără echivoc angajamentul ferm, intervenit în noiembrie 2013 după cazul Snowden (...), de a pune capăt practicilor care au avut loc în trecut şi care sunt inacceptabile între aliaţi", se mai arată în comunicatul Preşedinţiei Franceze.

"Nu o facem şi nici nu o vom face, îţi garantez", i-a dat asigurări la telefon Obama lui Hollande, potrivit anturajului preşedintelui francez.

Executivul francez şi-a exprimat furia după publicarea unor informaţii potrivit cărora serviciile secrete americane i-au interceptat pe preşedinţii Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy şi François Hollande în perioada 2006-2012.

François Hollande a convocat Consiliul Apărării şi a decis să-i trimită la Washington pe coordonatorul Serviciilor franceze de informaţii Didier Le Bret şi pe directorul Serviciului de externe Bernard Bajolet pentru a discuta acest caz cu partea americană.

Ambasadoarea Statelor Unite în Franţa, Jane Hartley, a fost convocată, miercuri după-amiază, la Ministerul francez de Externe pentru a oferi explicaţii.

Presat de majoritate şi opoziţie să reacţioneze cu fermitate, premierul Manuel Valls a spus în Adunarea Naţională că practica interceptărilor este "un fapt foarte grav de încălcare a spiritului de încredere" între aliaţi.

"E de dorit stabilirea, între aliaţi, a unui cod de bună conduită în materie de informaţii şi respectarea suveranităţii politice", a adăugat el.

Site-ul WikiLeaks, fondat de Julian Assange, cotidianul Liberation şi portalul Mediapart au dezvăluit documente care relevă spionarea ultimilor trei preşedinţi ai Franţei şi a unor demnitari de rang înalt francezi în beneficiul Statelor Unite.

Dezvăluirile, făcute marţi seara, arată că Franţa s-a aflat, alături de Germania, pe lista aliaţilor Statelor Unite ţintiţi de NSA.

Scandalul legat de spionajul american în Franţa este improbabil să conducă la o criză, având în vedere interesele strategice puternice care leagă acest stat european de Statele Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici