„Preşedintele (Barack Obama) nu este” dezamăgit că nu a dat mâna cu omologul său iranian marţi, în cadrul Adunării Generale a ONU, la New York, aşa cum s-a evocat o perioadă de timp, a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al preşedinţiei americane, răspunzând unei întrebări în acest sens.
Oficiali americani, care nu excludeau o asemenea întâlnire informală între cei doi lideri, au spus că organizarea acesteia a devenit prea problematică din punct de vedere politic pentru Rohani.
Însă Obama rămâne în continuare deschis posibilităţii unei asemenea întâlniri, a spus Carney miercuri.
Dar „preşedintele apreciază că problemele cele mai importante în privinţa relaţiilor Iranului cu restul membrilor comunităţii internaţionale, inclusiv Statele Unite, sunt cele care este necesar să fie soluţionate prin negocieri”, în special cu privire la programul nuclear al Republicii islamice.
Statele Unite şi aliaţii lor acuză Iranul că vrea să se doteze cu arma nucleară sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte.
„Nu ar trebui să interpretăm excesiv faptul că iranienii au decis să se opună unei asemenea întâlniri” propuse de Statele Unite, a declarat Carney.
Reprezentanţi ai ambelor preşedinţii au discutat despre o întâlnire, dar aceasta a devenit „prea complicată” de organizat, a spus un oficial american.
Rohani a confirmat pentru CNN că nu avea „suficient timp pentru a coordona cu adevărat întâlnirea”.
Despre discursul susţinut de Rohani în faţa membrilor Adunării Generale a ONU, Carney a spus că Statele Unite sunt „interesate să testeze semnale de interes din partea iranienilor privind soluţionarea conflictului (în domeniul nuclear) pe cale diplomatică”.
Iranul a salutat, anterior, în discursul susţinut de Obama la ONU, un „ton moderat şi respectuos” faţă de Teheran.
Aceste declaraţii conciliante vor fi supuse unui test la New York încă de joi, când secretarul de Stat american John Kerry şi omologul său iranian Mohammad Javad Zarif se vor întâlni cu şefii diplomaţiilor din China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania (grupul 5+1) pentru a discuta despre programul nuclear iranian.