Obama pregăteşte America pentru o lungă luptă vizând "distrugerea" grupării Statul Islamic

Preşedintele american Barack Obama, care spera să întoarcă pagina angajamentului militar american în Orientul Mijlociu, se pregăteşte să prezinte un plan de acţiune în lupta împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic (SI), care ar putea să dureze mai mulţi ani.

Urmărește
941 afișări
Imaginea articolului Obama pregăteşte America pentru o lungă luptă vizând "distrugerea" grupării Statul Islamic

Obama pregăteşte America pentru o lungă luptă vizând "distrugerea" grupării Statul Islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu o zi înaintea marcării a 13 ani de la atentatele de la 11 septembrie, Obama urmează să prezinte miercuri seara, într-un discurs solemn, la Casa Albă, strategia Statelor Unite vizând "slăbirea şi, în final, distrugerea grupării teroriste".

"Vreau ca americanii să înţeleagă natura ameninţării (....) şi să aibă încredere în faptul că vom fi capbili să-i facem faţă", a declarat el în acest weekend, promiţând, la o lună după lansarea unor atacuri aeriene "chiruricale" în Irak, o nouă fază, mai ofensivă, dar rămânând totodată credincios mottoului său - fără trupe americane de luptă la sol.

Principalul semn de întrebare vizează efectuarea unor eventuale bombardamente pe teritoriul sirian, unde jihadişti sunniţi, împotriva cărora luptă şi regimul de la Damasc, sunt bine implantaţi. Casa Albă a rămas mută asupra acestui punct marţi.

"Un deceniu de război se încheie", spunea Obama la începutul celui de-al doilea mandat, la depunerea jurământului pe treptele Capitoliului, în ianuarie 2013, evocând retragerea din Irak şi Afganistan.

După mai puţin de doi ani, datele s-au schimbat.

Chiar dacă angajamentul este de această dată de o natură diferită şi în ppofida faptului că preşedinţia dă asigurări că acesta nu va fi "echivalentul Războiului din Irak", operaţiunea militară americană lansată la începutul lui august va dura.

"Poate că va lua un an, poate doi, poate trei", recunoştea, în urmă cu câteva zile, secretarul de Stat american John Kerry. Preşedintele nu va face anunţuri precise cu privire la calendar, dar "nu este vorba despre o operaţiune pe termen scurt", a subliniat marţi Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Iar indiferent care va fi componenţa coaliţiei internaţionale pe care Kerry - care începe săptămâna aceasta un vast turneu în Orientul Mijlociu - o va pune pe picioare, Statele Unite vor juca un rol central, iar aviaţia americană se va afla în prima linie.

În cazul în care jihadiştii ultraradicali ajung să "controleze bucăţi importante de teritoriu, să adune resurse şi armament suplimentare şi să atragă şi mai mulţi combatanţi străini", ei vor putea la un moment dat să devină o ameninţare reală pe teritoriul american, a avertizat el duminică, argumentând în legătură cu necesitatea unei acţiuni.

- Două treimi dintre americani susţin atacurile aeriene

O probă a acestei schimbări de paradigmă este faptul că Obama a recunoscut că, pentru a duce la bun sfârşit lupta împotriva unei grupări "care nu are ce căuta în secolul al XXI-lea", Statele Unite este necesar să deblocheze resurse "superioare" celor pe care le consacră în prezent acestei regiuni.

Percepţia ameninţării s-a schimbat în rândul populaţiei americane de la decapitarea celor doi jurnalişti americani - James Foley şi Steven Sotloff - revendicată de către SI, care a difuzat înregistrările video cu execuţiile acestora.

Potrivit unui sondaj realizat pentru The Washington Post (WP) şi ABC News, peste două trimi dintre americani (71%) susţin de-acum atacurile aeriene americane în Irak care vizează SI, faţă de 54% în urmă cu trei săptămâni şi doar 45% în iunie.

În plus, un american din doi consideră că preşedintele a fost prea prudent faţă de înaintarea fulgerătoare a jihadiştilor care vor să creeze un "califat" de o parte şi de alta a frontierei dintre Irak şi Siria.

"A venit vremea ca preşedintele Obama să dea dovadă de leadership", prezentând o "strategie" veritabilă, a subliniat marţi senatorul republican Mitch McConnell. "El trebuie să stabilească obective militare şi să explice cum vor fi atinse", a spus el cu câteva ore înainte să se întâlnească, la Casa Albă, cu Obama, împreună cu alţi oficiali de rang înalt din cadrul Congresului.

La finalul acestei întâlniri, John Boehner, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, a subliniat că este pregătit să-l susţină pe preşedinte în cazul în care acesta decide să trimită consilieri militari suplimentari cu scopul de a ajuta forţele irakiene de securitate.

Casa Albă a evocat un "schimb fructuos" cu membrii conducerii Congresului, precizând că Obama apreciază că este în măsură să ia deciziile necesare în lupta împotriva jihadiştilor fără să fie necesar să solicite în prealabil undă verde din partea Congresului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici