- Home
- Externe
- WASHINGTON, (09.10.2013, 09:20)
- Valentin Vidu - Mediafax
Obama promite că SUA vor continua raidurile împotriva teroriştilor, după operaţiunile din Africa
Preşedintele Barack Obama a promis marţi că Statele Unite vor continua să vizeze terorişti, după cele două raiduri separate efectuate în Somalia şi în Libia la sfârşitul săptămânii, dar a refuzat să comenteze cu privire la legalitatea operaţiunii din Libia.
Urmărește
312 afișări
Obama promite că SUA vor continua raidurile împotriva teroriştilor, după operaţiunile din Africa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Am diminuat nucleul cental Al-Qaida care opera în Afganistan şi Pakistan. Dar acum există grupări regionale, unele legate în mod explicit de Al-Qaida sau de această ideologie, altele mai autonome", a spus Obama într-o conferinţă de presă la Casa Albă.
"Sunt puţini cei care pot opera în afara frontierelor lor, dar ei pot provoca multe pagube în interiorul frontierelor lor", a argumentat preşedintele, citând Africa între locurile în care aceste grupări se pot ascunde.
"Va fi necesar să continuăm să îi vizăm. Însă există o diferenţă între a-i ataca pe terorişti şi a ne implica în războaie", a avertizat Obama.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
Operaţiunea din Libia a condus la capturarea lui Abu Anas al-Libi, un presupus lider al-Qaida. Ea a fost denunţată de Guvernul libian drept o "încălcare flagrantă a suveranităţii naţionale", iar Tripoli a cerut Washingtonului să îi predea "imediat" suspectul.
Forţele speciale americane l-au capturat pe al-Libi într-un raid îndrăzneţ efectuat la domicliul acestuia. Este vorba despre un libian care figura pe lista celor mai căutate persoane de către poliţia federală americană (FBI), care oferea "până la cinci milioane de dolari" pentru orice informaţie care ar fi condus la arestarea sau condamnarea acestuia.
Pe numele său adevărat Nazih Abdul Hamed al-Raghie, acest presupus lider al unei reţelei Al-Qaida era căutat de către Statele Unite, care-l acuză de implicare în atentatele sângeroase din 1998, soldate cu peste 200 de morţi, împotriva ambasadelor americane din Tanzania şi Kenya. El a fost inculpat în 2000 de un tribunal federal la New York.
Celălalt raid efectuat sâmbătă, în Somalia, îl viza pe kenyanul de origine somaleză Abdulkadir Mohamed Abdulkadir, un lider al grupării islamiste Al-Shabaab, alias "Ikrima", care era "un comandant al combatanţilor străini shebab din Somalia", a declarat pentru AFP un oficial de rang înalt american, sub acoperirea anonimatului.
Rezultatul operaţiunii nu este, însă, clar. Aceasta "nu s-a soldat cu capturarea lui Ikrima", s-a limitat să declare luni un purtător de cuvânt al Pentagonului, George Little.
Obama a salutat cele două operaţiuni, apreciind că ele ilustrează "capacităţile, devotamentul şi talentul extraordinar al membrilor forţelor armate" americane.
Însă, întrebat de un jurnalist AFP despre legalitatea capturării lui al-Libi în perspectiva dreptului internaţional, Obama a refuzat să răspundă.
"Noi ştim că al-Libi a ajutat la planificarea şi punerea în aplicare a unor comploturi care au condus la moartea a sute de persoane, inclusiv a numeroşi americani. Avem probe solide în acest sens. Iar el va fi prezentat în faţa justiţiei", a spus preşedintele american.
Amnesty International a denunţat capturarea lui al-Libi, care a fost transportat, potrivit americanilor, la bordul unei nave de război aparţinând US Navy, în regiune, cu scopul de a fi interogat.
Washingtonul "este necesar să confirme imediat locul de detenţie al acestuia, să îi furnizeze acces la un avocat, la îngrijiri medicale şi (să îi permită să contacteze) membri ai familiei", a subliniat ONG-ul.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu