Obama promite să acţioneze rapid împotriva crizei economice

Preşedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, a promis, vineri, că va acţiona împotriva crizei economice, promulgând un plan de relansare imediat după preluarea prerogativelor de şef al statului.

Urmărește
12 afișări
Imaginea articolului Obama promite să acţioneze rapid împotriva crizei economice

Obama promite să acţioneze rapid împotriva crizei economice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ne confruntăm cu cea mai mare sfidare a timpurilor noastre în domeniul economic. Vom acţiona rapid pentru a rezolva" criza, a spus Obama, la prima conferinţă de presă organizată după alegerile de marţi.

"Imediat după ce îmi voi prelua funcţiile de preşedinte, voi acţiona împotriva acestei crize economice, luând toate măsurile necesare pentru a diminua criza creditului, pentru a ajuta familiile muncitorilor şi pentru a restabili creşterea şi prosperitatea", a adăugat el.

Obama, care îşi va prelua funcţia la 20 ianuarie, şi-a exprimat speranţa că membrii Congresului vor adopta rapid un plan de relansare. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, el a anunţat că "prima măsură" pe care o va lua în calitate de preşedinte va fi aplicarea unui astfel de plan.

"Este necesar cât mai rapid un plan de relansare", a spus el.

Liderul democrat al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, s-a pronunţat, vineri, într-un articol publicat de Wall Street Journal, în favoarea unui vot rapid asupra unui plan de relansare a economiei americane, în două etape: 60 - 100 de miliarde de dolari într-o primă fază, încă din noiembrie, urmat de o măsură complementară la începutul anului viitor, care ar putea include o "scădere permanentă a impozitelor".

Obama a promis şi să susţină industria auto americană, după ce cel mai mare producător american, General Motors, a anunţat, vineri, că riscă să se confrunte cu o lipsă de lichidităţi anul viitor.

"Veştile venite din sectorul auto în această săptămână ne reamintesc dificultăţile cu care se confruntă acest sector", a spus Obama. "Industria auto este coloana vertebrală a industriei americane" şi joacă un rol esenţial în eforturile de reducere a dependenţei ţării de importurile de petrol, a adăugat el.

Obama, care a avut o discuţie cu principalii săi consilieri economici, a declarat că i-a însărcinat pe aceştia cu elaborarea unor propuneri de susţinere a sectorului. "Aş vrea ca administraţia să facă tot ce este posibil pentru a accelera ajutorul pentru modernizare pe care Congresul l-a aprobat deja", a spus el.

Congresul a deblocat recent 25 de miliarde de dolari sub formă de garanţii pentru împrumuturi care să ajute constructorii americani să dezvolte vehicule cu consum mai mic de combustibili. Cei trei mari constructori americani au solicitat alţi 25 de miliarde de dolari.

Obama a fost însoţit de principalii săi consilieri economici, printre care se numără foştii secretari ai Trezoreriei din administraţia Clinton Lawrence Summers şi Robert Rubin, precum şi fostul preşedinte al Rezervelor Federale, Paul Volcker.

Cei trei sunt consideraţi favoriţi pentru ocuparea funcţiei de secretar al Trezoreriei, funcţie care presupune coordonarea aplicării planului de salvare financiară în valoare de 700 de miliarde de dolari adoptat în octombrie de Congres. Printre favoriţi este citat şi Timothy Geithner, preşedintele Rezervei Federale din New York.

Obama urmează să fie primit luni la Casa Albă de preşedintele în exerciţiu, George W. Bush, pentru prima întâlnire de după alegerile de marţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici