Obama salută pasul important făcut de Netanyahu în discursul său

Preşedintele american Barack Obama a salutat duminică "importantul pas înainte" reprezentat, potrivit acestuia, de discursul premierului israelian Benjamin Netanyahu care a acceptat pentru prima dată principiul unui stat palestinian, dar cu unele condiţii.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Obama salută pasul important făcut de Netanyahu în discursul său

Preşedintele american Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele salută importantul pas înainte făcut în discursul premierului (israelian Benjamin) Netanyahu", potrivit unui comunicat emis de Casa Albă.

Barack Obama "este în favoarea unei soluţii cu două state, un stat evreu al Israelului şi o Palestină independentă, pe teritoriile istorice ale celor două popoare", se arată în comunicat.

"El crede că această soluţie poate şi trebuie să asigure securitatea Israelului şi să satisfacă aspiraţiile legitime ale palestinienilor pentru un stat viabil şi salută faptul că Netanyahu adoptă acest obiectiv", potrivit aceleiaşi surse.

Premierul israelian, care a fost supus unor puternici presiuni la nivel internaţional, a acceptat duminică principiul unui stat palestinian, punând anumite condiţii respinse imediat de către palestinieni. El a cerut în special demilitarizarea viitorului stat palestinian şi recunoaşterea de către conducerea palestiniană a Israelului drept stat al poporului evreu.

Netanyahu a refuzat să anunţe în discursul său oprirea colonizării din Cisiordania, cerută în special de Statele Unite.

Barack Obama "va continua să colaboreze cu toate părţile - Israel, Autoritatea Palestiniană şi cu partenerii noştri din cadrul Cvartetului - pentru a se asigure că aceştia îşi achită obligaţiile şi îşi respectă responsabilităţile pentru a a pune capăt conflictului israelo-palestinian printr-o soluţie cu două state şi pentru a se ajunge la o pace globală", a precizat Casa Albă.

Cvartetul pentru Orientul Mijlociu este format din Statele Unite, Uniunea Europeană, Rusia şi ONU. Membri Cvartetului au întocmit în 2003 o foaie de parcurs care prevede crearea unui stat palestinian în teritoriile ocupate de Israel. Aceasta nu a fost aplicată de la lansarea sa şi până în prezent.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici