- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Obama şi oficialii de la Pentagon au opinii diferite privind armele nucleare
Preşedintele american Barack Obama şi-a fixat ca obiectiv o "lume fără arme nucleare", dar Pentagonul pare că are alte intenţii, pledând pentru un arsenal nuclear modernizat.
Obama şi oficialii de la Pentagon au opinii diferite privind armele nucleare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Noua administraţie şi-a manifestat intenţia de a demara rapid negocierile cu Rusia în privinţa reducerii arsenalelor nucleare ale acestora, având ca scop final eliminarea totală a acestora.
Pe de altă parte, secretarul american al Apărării, Robert Gates, care a fost păstrat în funcţie după ce a făcut parte din administraţia preşedintelui George W. Bush, a avut până în prezent altă abordare. În ultimele luni ale administraţiei Bush, el a pledat ca reducerea arsenalului nuclear să fie contrabalansată prin fabricarea unei noi arme în vederea înlocuirii echipamentelor învechite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
"Să fiu sincer, nu este deloc posibil să menţinem o forţă credibilă de disuasiune şi să reducem numărul armelor din arsenalul nostru fără a ni-l testa sau să demarăm un program de modernizare", a declarat, la 28 octombrie, Gates.
Potrivit analistului Federaţiei americane a Oamenilor de Ştiinţă Jan Kristensen, aceste declaraţii făcute la Carnegie Endowment for International Peace "reprezintă o tentativă de a fixa limite".
Conform acestuia, mesajul secretarului Apărării a fost: "vă puteţi reduce numărul (armelor), dar de fapt, este nevoie de o capacitate foarte mare, nu numai pentru a menţine ceea ce avem, dar să ne şi consolidăm dacă este nevoie". "Aici este neconcordanţa", a adăugat el.
Robert Gates nu este singurul care are această perspectivă.
Comandantul forţelor strategice americane, generalul Kevin Chilton, a avertizat asupra faptului că Statele Unite "trăiesc, în prezent, cu precădere, de pe urma bazei industriale şi a conceptului dezvoltat pentru a susţine Războiul Rece, cu mulţi ani în urma noastră".
Consiliul consultativ al Pentagonului, condus de fostul secretar al Apărării, James Schlesinger, a atenţionat luna aceasta că puterea de disuasiune a Statelor Unite a scăzut.
De cealaltă parte, foştii secretari de Stat Henry Kissinger şi George Schultz, fostul secretar al Apărării William Perry şi fostul senator Sam Nunn au declarat că armele nucleare au devenit din ce în ce mai puţin eficiente ca forţă de disuasiune. Ei au pledat, în urmă cu doi ani, într-un editorial publicat în cotidianul Wall Street Journal pentru "o lume fără arme nucleare".
Dezbaterea urmează să se intensifice anul acesta, în contextul în care noua administraţie reexaminează poziţia americană în acest sens.
O comisie care a fost desemnată de Congres şi care este formată din republicani şi democraţi urmează să aibă discuţii în aprilie, iar Pentagonul va demara în cursul acestui an propriul studiu.
Casa Albă şi-a expus deja punctul de vedere, publicând pe site-ul său de Internet că Barack "Obama şi (vicepreşedinte Joe) Biden vor fixa şi vor îndeplini obiectivul unei lumi fără arme nucleare".
Totodată, pe site mai este menţionat că "Obama şi Biden vor menţine o importantă forţă de disuasiune atât timp cât există arma nucleară".
Susţinătorii modernizării au afirmat că securitatea şi fiabilitatea armelor nucleare învechite este pusă la îndoială, contribuind la pierderea forţei acestora de disuasiune.
Congresul şi-a manifestat scepticismul în privinţa finanţării dezvoltării de noi arme, studiile relevând că securitatea şi fiabilitatea arsenalului existent nu s-a degradat.
Totuşi, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Geoff Morrell, Robert Gates nu a avut încă ocazia să discute această problemă cu Barack Obama.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO