Obama va depune eforturi în vederea unei "lumi fără arme nucleare" (Video)

Preşedintele american, Barack Obama, a promis, într-un discurs susţinut duminică la Praga, că va depune eforturi în vederea unei "lumi fără arme nucleare", prin reducerea stocurilor disponibile şi încetarea testelor, exprimându-şi şi voinţa de a menţine proiectul de amplasare în Europa a unor elemente ale scutului antirachetă.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Obama va depune eforturi în vederea unei "lumi fără arme nucleare" (Video)

Obama va depune eforturi în vederea unei "lumi fără arme nucleare" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statele Unite, în calitate de singură putere nucleară care a folosit arma atomică, au responsbilitatea morală de a acţiona", a spus el. "În consecinţă, astăzi subliniez clar, cu convingere, angajamentul Statelor Unite şi dorinţa acestora de a depune eforturi în favoarea păcii şi a securităţii unei lumi fără arme nucleare", a adăugat Obama, aplaudat de circa 30.000 de persoane.

"Nu sunt naiv şi ştiu că acest obiectiv nu va fi atins rapid; poate că nici nu va fi atins în cursul vieţii mele", a spus Obama, subliind că "moştenirea cea mai periculoasă" a Războiului Rece este reprezentată de miile de arme nucleare stocate şi respingând atitudinea "fatalistă" a celor care susţin că nu poate fi făcut nimic în această direcţie.

În privinţa măsurilor concrete, Obama a afirmat că administraţia sa va milita "cu hotărâre" în favoarea ratificării în Senatul american a Tratatului de interzicere a testelor nucleare CTBT. "A venit momentul ca testele cu arme nucleare să fie interzise definitiv", a spus el.

Tratatul a fost deja ratificat de 148 de ţări, dar nu poate intra în vigoare decât după ce va fi ratificat şi de Statele Unite, China, India, Pakistan, Israel, Iran, Egipt, Indonezia şi Coreea de Nord.

Obama a adăugat că intenţionează să negocieze un nou tratat internaţional, care să poată pune capăt, "în mod verificabil, producerii de materiale fisionabile" cu scop militar. Statele Unite, Marea Britanie şi Rusia au declarat deja un astfel de moratoriu, dar noul tratat îşi va propune să includă şi China, India şi Pakistanul.

Obama şi-a declarat şi dorinţa de a convoca un summit mondial privind securitatea nucleară, în vederea stopării proliferării armelor sau materialelor de acest tip. El a adăugat că summitul va avea loc în Statele Unite "în cursul anului viitor".

El şi-a confirmat şi intenţia de a negocia cu Rusia, până la sfârşitul anului, un nou acord privind reducerea arsenalelor nucleare ale celor două ţări.

Pe de altă parte, preşedintele american a pledat în favoarea unui "răspuns internaţional puternic", după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acţiune. În opinia sa, acest lucru subliniază "importanţa luptei împotriva proliferării nucleare".

Obama a apreciat că regimul de la Phenian "a încălcat regulile" încă o dată şi a cerut "un răspuns ferm" din partea comunităţii internaţionale. "Regulile trebuie să fie constrângătoare, încălcările trebuie pedepsite, cuvintele trebuie să însemne ceva", a spus el.

Preşedintele american a încercat să ofere asigurări Cehiei şi Poloniei, îngrijorate că administraţia de la Washinton ar putea renunţa la proiectul de scut antirachetă. Elaborat de predecesorul său, George W. Bush, proiectul are ca scop asigurarea protecţiei Europei în faţa atacurilor cu rachete lansate din state ca Iranul, însă Rusia consideră că scutul reprezintă o ameninţare directă la adresa securităţii sale.

"Cât timp va persista ameninţarea Iranului, avem intenţia să continuăm", cu condiţia ca interesul pentru acesta să fie "dovedit", iar costurile să fie reduse.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici