Obama vrea ca Israelul să devină parte la Tratatul de Neproliferare Nucleară
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat marţi că doreşte ca Israelul să devină parte a Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNP), refuzând să vorbească despre un arsenal atomic israelian, pe care statul evreu nu a recunoscut niciodată în mod explicit că l-ar deţine.
Obama vrea ca Israelul să devină parte la Tratatul de Neproliferare Nucleară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Obama a fost întrebat, într-o conferinţă de presă, la închiderea reuniunii asupra securităţii nucleare de la Wahington, despre refuzul Israelului de a fi parte în Tratatul de Neproliferare Nucleară, în contextul în care administraţia sa încearcă să obţină o consolidare a acestui text şi un control sporit asupra materialelor nucleare.
"În ceea ce priveşte Israelul, nu voi face declaraţii referitoare la programul lor (nuclear). Noi am încurajat toate ţările să devină membre ale TNP, deci nu există nicio contradicţie", a declarat preşedintele.
"Fie că vorbim despre Israel, fie că vorbim despre orice altă ţară, noi credem că a deveni membru TNP este un lucru important. Aceasta nu este o luare de poziţie nouă, fiind opinia preşedinţiei americane încă dinainte de administraţia mea", a subliniat Obama.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
Militarii nord-coreeni din Ucraina, instruiţi să se autodetoneze înainte de a fi capturaţi
-
Japonia, Filipine şi SUA consolidează parteneriatul trilateral pentru asigurarea stabilităţii în Asia
-
Bilanţ actualizat. Creşte numărul deceselor provocate de incendiile din California
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, care urma să participe la reuniune alături de aproximativ alţi 50 de lideri din lume, a renunţat să meargă la Washington, unde l-a trimis pe ministrul israelian al Informaţiilor, Dan Meridor.
Această hotărâre, în plină criză de încredere între Statele Unite şi aliatul lor din Orientul Mijlociu, a fost analizată ca un semnal al unei temeri din partea Israelului că ar fi nevoit să dea explicaţii asupra presupusului său arsenal nuclear.
Potrivit presei israeliene, Netanyahu şi-a exprimat îngrijorarea faţă de faptul că anumite state musulmane care participă la reuniune, între care Egiptul şi Turcia, au anunţat că vor face presiuni ca Israelul să acorde acces unor inspecţii internaţionale la instalaţiile sale nucleare.
Israelul este convins că regimul islamic de la Teheran dezvoltă un program nuclear militar sub acoperirea unor eforturi civile şi nu a exclus posibilitatea unor lovituri militare împotriva Iranului. Însă, israelienii nu doreau, deloc, să îşi vadă propriul program nuclear expus în arena internaţională.
Experţii străini apreciază că Israelul, considerat al şaselea stat care s-a dotat cu arma atomică, dispune de un număr între 100 şi 300 de ogive nucleare.
Statul evreu nu a confirmat niciodată, dar nici nu a dezminţit această capacitate, continuând o doctrină numită a ambiguităţii deliberate.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO