- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Obama vrea să "reia de la zero" relaţiile cu Rusia
Preşedintele SUA, Barack Obama, va începe duminică o vizită la Moscova pentru a se ocupa personal de relansarea relaţiilor cu Rusia, ţară care rămâne un partener esenţial în faţa provocărilor internaţionale precum criza iraniană, cea nord-coreeană sau proliferarea nucleară.
Obama vrea să "reia de la zero" relaţiile cu Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit AFP, Barack Obama va încerca să "reia de la zero" relaţiile cu Rusia, după disensiunile din ultimii ani.
Primele luni ale mandatului de preşedinte i-au arătat lui Barack Obama că parteneriatul cu Rusia este indispensabil. Vizita are loc pe fondul testelor cu rachetă efectuate de Coreea de Nord în ultimele luni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
O mare parte a atenţiei va fi consacrată eforturilor Statelor Unite şi Rusiei de ajungere la un acord privind un nou tratat de reducere a arsenalelor nucleare, în condiţiile în care Tratatul START va expira la 5 decembrie.
"Dar vreau să subliniez că vom vorbi de multe alte lucruri, de alte acorduri şi alte declaraţii la care dorim să ajungem în cursul acestei întâlniri, în următoarele luni şi în următorii ani", a declarat Michael McFaul, un oficial de rang înalt de la Casa Albă, menţionând criza din Iran, cea din Coreea de Nord, situaţia din Afganistan, neproliferarea şi securitatea europeană.
"Iranul va fi o problemă centrală în toate etapele", explică Denis McDonough, adjunctul consilierului prezidenţial pentru Securitatea Naţională - în discuţiile cu preşedintele Dmitri Medvedev şi cu premierul Vladimir Putin, precum şi în cele cu liderii G8, programate săptămâna viitoare în Italia.
Rusia, care are interese considerabile în Iran şi care construieşte prima centrală nucleară iraniană, a opus constant rezistenţă politicii dure a Statelor Unite împotriva programului nuclear iranian.
Un acord între SUA şi Rusia privind reducerea arsenalelor nucleare ar oferi un semnal puternic împotriva proliferării. Potrivit experţilor, Obama şi liderii ruşi nu vor definitiva săptămâna viitoare un asemenea acord, dar ar putea ajunge la o înţelegere privind un document-cadru sau pentru limitarea numărului ogivelor la 1.500.
Experţii atrag atenţia asupra incertitudinii privind proiectul american de instalare a elementelor antirachetă în Europa Centrală, proiect căruia Rusia i se opune cu vehemenţă.
Rusia tocmai a încheiat o serie de manevre militare în apropierea frontierei Georgiei, subiect care constituie o sursă de tensiuni după conflictul de anul trecut din Osetia de Sud. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, se va deplasa în Georgia şi Ucraina la sfârşitul lunii iulie.
Obama se va confrunta cu fantomele Războiului Rece
Cel de-al şaselea preşedinte american va trebui să depună eforturi mari pentru a îndepărta fantomele Războiului Rece şi pentru a deschide o nouă eră în relaţiile diplomatice ruso-americane.
Chiar dacă cele două superputeri au ştiut, pentru o perioadă, să treacă peste diferenţele ideologice şi să se alieze în lupta împotriva Germaniei naziste, relaţiile lor au rămas tumultoase, inclusiv după căderea comunismului.
Nici bonomia carismaticului tandem format din Bill Clinton şi Boris Elţîn, nici celebra expresie a lui George W. Bush, care declara că a văzut în ochii lui Vladimir Putin "sufletul" său nu au putut să disipeze neîncrederea moştenită din trecut sau să prevină conflictele care au izbucnit pe teme cum ar fi apărarea antirachetă sau Georgia.
În acest context, Obama intenţionează să întoarcă pagina, încheind perioada Bush, şi să "reseteze" relaţiile dintre cele două Puteri.
Robert Legvold, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Columbia, apreciază că relaţiile au "deraiat" în cursul ultimului deceniu, atingând un punct culminant al neînţelegerilor în timpul războiului din august 2008 în Georgia.
"Noua administraţie a repus trenul pe şine, dar ele sunt foarte instabile şi acest proces riscă încă să cunoască abateri, întârzieri şi întoarceri", avertizează el.
Pentru Konstantin Kossacev, preşedintele comisiei Afacerilor Externe din Dumă (Parlamentul rus), "Războiul Rece se termină, dar nu s-a sfârşit". "Pentru ca el să se sfârşească, trebuie să ne transpunem cuvintele în acţiuni", afirmă el.
Spectrul anilor Războiului Rece pluteşte încă deasupra Moscovei
În această săptămână, diplomaţia rusă a organizat o ceremonie pentru a celebra comemorarea a 100 de ani de la naşterea diplomatului sovietic Andrei Gromiko. Ministru al Afacerilor Externe timp de aproape 30 de ani, el a fost supranumit în Occident "Domnul Niet" (Domnul Nu), din cauza intransigenţei sale.
Potrivit lui Dmitri Simes, preşedintele centrului de cercetare american Nixon Center, numeroşi oficiali americani păstrează însă o viziune depăşită despre Rusia.
"Cred că principalii lideri ai administraţiei doresc cu seriozitate şi sinceritate să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia", consideră el.
"Dar la un nivel subaltern, există mulţi oficiali care nu au renegat ideile trecutului. Va exista în legătură cu acestea o luptă mare şi intensă chiar în cadrul administraţiei", subliniază el.
Obama merge pe urmele lui Richard Nixon, devenit la 22 mai 1972 primul preşedinte american care a vizitat Uniunea Sovietică, vizită pe care o va reînnoi în 1974.
Următoarea, efectuată de Ronald Reagan, nu intervine decât peste 14 ani, în 1988. Au urmat apoi Gerald Ford, pentru negocieri la Vladivostok în 1974, şi George Bush senior în 1991, chiar înainte de prăbuşirea Uniunii Sovietice.
Semn că trecutul a rămas îngrijorător de aproape, o controversă a izbucnit recent pe tema unei fotografii realizate de fotograful oficial al lui Barack Obama, Pete Souza, care îl arată, potrivit acestuia, pe Vladimir Putin, pe atunci simplu agent KGB, deghizat ca turist în timpul unei vizite a lui Reagan.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:51
-
astăzi, 10:43
Ruşii au atacat infrastructura energetică din regiunea Nikolaev din Ucraina