- Home
- Externe
- NEW YORK, (12.11.2015, 11:44)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Occidentalii resping planul în opt puncte propus de Rusia la ONU pe tema unei tranziţii în Siria
Un plan rus de tranziţie politică în Siria nu va fi punctul central al negocierilor pe această temă sâmbătă, la Viena, afirmă ambasadorul britanic la ONU, referindu-se la un document în opt puncte care propune un proces de reformare constituţională de 18 luni urmat de alegeri, relatează AFP online.
Urmărește
2271 afișări
Occidentalii resping planul în opt puncte propus de Rusia la ONU pe tema unei tranziţii în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Suntem la curent cu propunerile ruse. Planul însuşi în opt puncte nu este central în cadrul discuţiilor de la Viena, dar Rusia este", a declarat miercuri Matthew Rycroft, ambasadorul Marii Britanii la ONU.
Alte state occidentale au respins deja planul rus, prezentat în urmă cu două săptămâni, apreciind că nu ar oferi un răspuns clar în privinţa sorţii rezervate preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
Un diplomat din cadrul Consiliului de Securitate al ONU l-a catalogat drept o propunere "făcută în grabă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
Aproximativ 20 de ţări şi organizaţii internaţionale se întâlnesc sâmbătă în capitala austriacă pentru a încerca să ajungă la un acord asupra cadrului unei tranziţii politice în Siria şi unui eventual armistiţiu între regimul de la Damasc şi diversele facţiuni care compun opoziţia.
O primă rundă a negocierilor cu privire la criza siriană a avut loc la Viena la sfârşitul lui octombrie.
Rusia şi Iranul susţin Damascul, în timp ce Statele Unite şi aliaţii lor europeni şi arabi susţin anumite grupări de opoziţie şi cer totodată plecarea preşedintelui al-Assad de la putere.
Planul rus face parte dintr-un document intitulat "abordare în vederea soluţionării crizei siriene", care îndeamnă la crearea unei Comisii constituţionale constituite inclusiv din membri ai grupurilor de opoziţie "locali şi din exterior".
"Preşedintele sirian nu va prezida Comisia constituţională", se precizează în document.
Tot potrivit acestui text, alegeri prezidenţiale şi parlamentare ar putea să fie organizate după ce noua Constituţie este adoptată prin referendum. Însă fără să-i interzică lui al-Assad să se candideze în scrutinul prezidenţial.
"Pur şi simplu este insuficient", a declarat diplomatul de la Consiliul de Securitate, care a solicitat protecţia anonimatului.
"Este necesară mai multă claritate decât atât, mai multă certitudine", continuă el. "Este necesar ca acest lucru să facă parte dintr-un acord final care să nu-l plaseze pe (al-)Assad la putere", a subliniat diplomatul.
Diplomaţi au declarat că Arabia Saudită, în special, insistă ferm ca rivalul său regional - Iranul -, dar şi Rusia să se pronunţe pentru plecarea lui Bashar al-Assad de pe scena politică.
Un diplomat rus a declarat că textul Moscovei este "mai degrabă o viziune decât un plan" şi că discuţiile cu privire la calea de urmat în Siria continuă.
Propunerea rusă nu a fost evocată în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate - cu uşile închise - marţi, însă emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura şi-a exprimat speranţa ca la Viena să se poată ajunge la un acord asupra unui armistiţiu.
De Mistura a citat o scrisoare pe care a primit-o săptămâna aceasta de la Ministerul sirian de Externe, care promite să înceteze să mai recurgă la "arme arbitrare", sugerând o pauză în confruntări armate, potrivit unor diplomaţi.
Emisarul ONU şi-a exprimat speranţa ca un armistiţiu să ofere ocazia unor grupări din cadrul opoziţiei să se plaseze ca interlocutori credibili în negocierile de pace.
El a îndemnat marţi să se profite de acest "impuls" insuflat de negocierile în vederea scoaterii Siriei din acest război care devastează ţara de peste patru ani şi jumătate.
Conflictul sirian s-a soldat cu 250.000 de morţi şi a provocat cea mai gravă criză a migraţiei de la al Doilea Război Mondial şi până în prezent.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe