Occidentul începe să aibă îndoieli în privinţa preşedintelui georgian

Serviciile secrete occidentale contestă versiunea preşedintelui georgian privind desfăşurarea ostilităţilor în Caucaz iar tot mai multe voci de pe ambele maluri ale Atlanticului cer demararea unei anchete independente pentru elucidarea crizei, relatează Der Spiegel.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Occidentul începe să aibă îndoieli în privinţa preşedintelui georgian

Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La cinci săptămâni după încheierea războiului din Caucaz, chiar şi oficialii americani încep să suspecteze că Mihail Saakaşvili, un aliat fidel al Washingtonului, ar putea fi un lider oportunist, care a declanşat un război sângeros de cinci zile şi pe care l-a justificat în faţa Occidentului prin minciuni sfruntate, scrie publicaţia germană.

"Tot mai multe persoane îşi dau seama că există două părţi în acest conflict şi că Georgia a fost în egală măsură o victimă cât şi un participant benevol", a declarat Paul Sanders, expert în probleme ruse în cadrul Centrului Nixon din Washington.

La nivelul administraţiei americane are loc, de asemenea, o schimbare de percepţie. Georgia "a invadat capitala Osetiei de Sud" în urma unor provocări, a declarat adjunctul secretarului american de Stat pentru Afaceri Euroasiatice, Daniel Fried.

Tonul criticilor la adresa Moscovei a fost însă coborât în ultima perioadă.

Săptămâna trecută, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a făcut apel public la clarificarea împrejurărilor în care a debutat războiul din Osetia de Sud.

"Trebuie să ştim mai multe despre cine anume poartă responabilitatea escaladării militare şi în ce măsură", a declarat şeful diplomaţiei germane.

UE trebuie să "îşi definească relaţiile cu părţile implicate în conflict pe termen mediu şi lung", din acest motiv trebuie să adopte aceste măsuri în baza unor informaţii concrete, a adăugat acesta.

Încercările de a reconstitui războiul din august se leagă invariabil de întrebarea cheie: care dintre părţi a demarat prima ofensiva militară? Informaţiile furnizate de NATO şi OSCE prezintă acum o altă realitate decât cea expusă în primele zile conflictului, ceea ce alimentează tot mai mult îndoielile politicienilor occidentali.

Guvernul georgian continuă să susţină că trupele sale au fost nevoite să intre în Osetia de Sud după ce serviciile de informaţii au avertizat că aproximativ 150 de vehicule ale armatei ruse au intrat pe teritoriul republicii separatiste cu destinaţia Ţhinvali.

Tbilisi a motivat ofensiva sa prin încercarea de a preveni trupele ruse să preia controlul satelor locuite de populaţie majoritar georgiană.

Serviciile occidentale de informaţii au precizat însă, pe baza interceptării transmisiunilor radio ale trupelor ruse, că Armata 58 rusă, staţionată parţial în Caucazul de Nord, nu era pregătită să riposteze în momentul când tirurile georgiene de artilerie au vizat capitala osetă în seara zilei de 7 august.

Mişcările de trupe ruse au fost înregistrate abia a doua zi, începând cu ora 11.00, ceea ce sugerează că Moscova nu a acţionat ofensiv, ci defensiv, scrie publicaţia Der Spiegel.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici