Valoarea acestor pierderi directe şi indirecte reprezintă „de trei ori puterea economică a Fâşiei Gaza”, a dezvăluit coordonatorul programului de asistenţă al CNUCED pentru poporul palestinian, Mahmud Elkhafif, cu prilejul prezentării raportului anual.
Din aceste patru miliarde de dolari, „circa un miliard reprezintă costul măsurilor destinate atenuării impactului umanitar al campaniei militare”, precizează aceeaşi sursă.
Suspendarea completă a activităţii economice în timpul ofensivei israeliene a provocat la rândul său o pierdere din PIB estimată la 88 de milioane de dolari.
În decembrie 2008, Israelul a lansat o ofensivă militară în Fâşia Gaza pentru a pune capăt tirurilor palestiniene cu rachetă către sudul teritoriului său.
CNUCED, care urmăreşte de 25 de ani evoluţia economică a teritoriilor palestiniene, apreciază că „situaţia actuală este cea mai gravă cu care s-a confruntat Fâşia Gaza din 1967 în domeniul securităţii economice (…) şi condiţiilor de viaţă”.
„Guvernul, administraţia publică şi serviciile au devenit principalii angajatori”, a insistat Elkhafif.
Acesta a dezvăluit „eroziunea capacităţilor de producţie” în Fâşia Gaza, unde sărăcia afectează 90 la sută din populaţie.
În 2008, economia palestiniană a pierdut teren pentru al nouălea an consecutiv.
Potrivit raportului, CNUCED şi-a exprimat regretul că „în pofida anunţului Conferinţei de la Sharm el-Sheikh (din martie 2009 – n. red.) că 4,5 miliarde de dolari vor fi donaţi în vederea sprijinirii planului de redresare (…), nici un ban nu a fost încă deblocat”.