Oficial al CE: Decesul românului în închisoarea din Polonia este "trist şi tragic"

Purtătorul de cuvânt pentru domeniile Libertate, Securitate şi Justitie la Comisia Europeană afirmă că decesul românului într-un penitenciar din Polonia constituie un caz trist şi tragic, precizând că CE nu are competenţe în politica referitoare la sistemul penitenciar, aflat în sarcina statelor UE.

Urmărește
69 afișări
Imaginea articolului Oficial al CE: Decesul românului în închisoarea din Polonia este "trist şi tragic"

Oficial al CE: Decesul românului în închisoarea din Polonia este "trist şi tragic"

"Cazul cetăţeanului român decedat în Polonia este unul trist şi tragic. Comisia Europeană nu are însă competenţe în acest domeniu, deoarece politica referitoare la sistemul penitenciarelor este în sarcina statelor membre ale UE", declară Friso Roscam Abbing, purtătorul de cuvânt pentru domeniile Libertate, Securitate şi Justitie la Comisia Europeană.

Un deces similar cu cel al românului care a murit într-un penitenciar din Polonia după refuzul hranei, nu a mai fost întâlnit în această ţară de 20 de ani, a declarat reprezentantul unei organizaţii neguvernamentale poloneze pentru drepturile omului, relatează BBC News Online.

"Este un caz foarte, foarte ciudat. Acest tip de deces nu a mai avut loc în Polonia de foarte mulţi ani. Mă tem că atât autorităţile din penitenciarul unde a fost închis domnul (Claudiu) Crulic, cât şi tribunalul şi procuratura au omis unele lucruri", a declarat Zbigniew Holda, adăugând că în astfel de cazuri, când un deţinut refuză hrana, autorităţile penitenciarului au două alternative.

Potrivit acestuia, autorităţile ar fi trebuit să aştepte o decizie a instanţei prin care îl obliga pe deţinut să mănânce, iar a doua variantă viza ca această decizie să fie luată de autorităţile închisorii, în regim de urgenţă.

Holda precizează că Tribunalul din Cracovia a hotărât ca Claudiu Crulic să fie obligat să primească hrana în ianuarie, la trei luni după ce acesta se afla în greva foamei.

Claudiu Crulic a fost eliberat la 17 ianuarie, din cauza stării de sănătate "foarte grave", ulterior fiind internat la spitalul Ministerului de Interne din Cracovia. La 18 ianuarie, românul a decedat, la vârsta de 33 de ani, cauza morţii fiind "perturbări metabolice ireversibile survenite pe fondul înfometării de lungă durată".

Românul fusese închis sub acuzaţia de furt, în toamna lui 2007. Acesta a intrat în greva foamei ca formă de protest faţă de acuzaţiile care i s-au adus.

Ministerul român de Externe susţine că cetăţeanul român care a decedat în Polonia nu ar fi dorit ca autorităţile române să afle despre situaţia sa.

Ambasadorul României în Polonia, Gabriel Constantin Bârtaş, precizează că nu fusese înştiintat de refuzul lui Claudiu Crulic de a mânca, deşi susţine că a monitorizat îndeaproape acest caz.

"Atât eu, cât şi consulul, conform atribuţiilor legale, am monitorizat cazul aşa cum se cuvenea. Faptul că a intrat în greva foamei din nefericire nu l-am cunoscut", a precizat Bârtaş.

"Procurorul de caz, la momentul octombrie 2007, ne-a informat că dânsul nu cere asistenţa noastră. În declaraţia pe care a dat-o autorităţilor poloneze, domnul Crulic a refuzat ca noi să fim informaţi." a mai adaugat Bârtaş.

La rândul său, Ministerul român al Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă, precizează că autorităţile poloneze au înştiinţat instituţia de la Bucureşti doar de eliberarea lui Crulic, la 17 ianuarie, şi apoi de decesul acestuia, a doua zi.

Cazul morţii lui Claudiu Crulic este anchetat în Polonia de Parchetul din Cracovia, precum şi de o comisie parlamentară, interesată de condiţiile din închisorile poloneze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici