- Home
- Externe
- LONDRA, (11.09.2015, 09:33)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oficial american, pentru BBC: Statul Islamic produce şi foloseşte armament chimic în Irak şi Siria
Gruparea militantă Statul Islamic (SI) produce şi foloseşte armament chimic în Irak şi Siria, crede tot mai mult Guvernul Statelor Unite, declară un oficial american pentru BBC.
Urmărește
1755 afișări
BBC: Statul Islamic produce şi foloseşte armament chimic în Irak şi Siria, acuză un oficial american (Imagine: AP / Mediafax Foto)
Statele Unite au identificat cel puţin patru incieente, de o parte şi de alta a frontierei dintre Irak şi Siria, în care SI a folosit agenţi ai gazului muştar (iperită), a declarat acest oficial.
El a precizat că substanţele chimice au fost folosite sub formă pudră.
O echipă BBC, aflată la frontiera dintre Turcia şi Siria, a văzut dovezi care susţin aceste acuzaţii grave, subliniază postul britanic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
Washingtonul crede că gruparea are o celulă care se ocupă în mod special de fabricarea acestor arme.
"Folosesc (gaz) muştar", a declarat oficialul citat, referindu-se la Statul Islamic. "Ştim acest lucru", a subliniat el.
Gaz muştar a fost folosit, probabil, sub formă de pulbere, împreună cu explozivi obişnuiţi, în obuze de mortieră, a precizat oficialul.
"L-am văzut folosindu-l în cel puţin patru rânduri, de ambele părţi ale frontierei - atât în Irak, cât şi în Siria", a spus el.
Atunci când explodează muniţia, combatanţii sunt expuşi prafului respectiv.
Oficialul citat a declarat că, în opinia comunităţii de informaţii, există trei posibile explicaţii ale modului în care SI şi-a procurat agentul chimic mortal.
Cea mai plauzibilă, în opinia comunităţii de informaţii, potrivit oficialului citat, este cea potrivit căreia jihadiştii îl produc chiar ei.
"Apreciem că au o mică celulă de cercetare în domeniul armamentului chimic prin care încearcă (să producă acest tip de armament) şi să-l perfecţioneze", a declarat acest oficial.
Potrivit celorlalte teorii, militanţi SI au găsit armament chimic ascuns în Irak sau în Siria.
Însă este puţin probabil ca militanţii să fi găsit agentul chimic în Irak, este de părere oficialul, deoarece armata americană l-ar fi descoperit, probabil, în timpul campaniei militare de aproape zece ani în această ţară.
Citeşte şi: Noi acuzaţii la adresa Stat Islamic: Teoriştii au comis două noi atacuri cu armament chimic în Irak - VIDEO
Oficialul apreciază că este puţin probabil, de asemenea, ca militanţii să fi procurat agentul chimic de la regimul sirian înainte ca acesta să fie obligat să-şi predea stocurile, sub ameninţarea unor atacuri aeriene americane în 2013.
Cea mai verosimilă teorie, în opinia sa, este cea potrivit căreia agentul a fost produs cu ajutorul unor informaţii larg accesibile, subliniind că agentul nu presupune un proces de producere complicat.
Poziţia Guvernului Statelor Unite este că anchetează acuzaţii cu privire la folosirea de armament chimic în Irak şi Siria, însă oficialul citat a declarat pentru BBC că multe agenţii de informaţii cred, în prezent, că există suficiente dovezi pentru a dovedi acuzaţiile.
Oficialul citat a solicitat protecţia anonimatului, deoarece nu a fost autorizat să vorbească despre aceste lucruri în mod public, precizează BBC.
Corespondentul BBC Ian Pannell, care s-a aflat în ultima perioadă în zona frontierei dintre Turcia şi Siria, a văzut noi dovezi ale unor atacuri cu armament chimic comise în Siria - fie de către regim, fie de către rebeli.
În Siria ar trebui să nu mai existe armament chimic, după ce Guvernul sirian a predat 1.180 de tone de agenţi toxici şi precursori Organizaţiei pentru Interzicerea Armamentului Chimic (OIAC).
Acest proces a început în octombrie 2013 şi s-a încheiat în iulie anul trecut.
Potrivit corespondentului BBC, peste 200.000 de oameni au murit de la începutul războiului civil din Siria, în urma protestelor paşnice de la începutul lui 2011, însă numai un mic procent dintre victime au fost ucise în atacuri chimice.
ONU a lansat luna trecută o anchetă cu scopul de a stabili care indivizi, grupări sau guverne sunt implicate în folosirea unor substanţe chimice ca arme în Siria.
Tot în august, armata americană a anunţat că teste efectuate asupra unor fragmente de obuze de mortieră folosite în confruntări armate în Irak prezintă urme chimice.
Generalul american de brigadă Kevin Killea declara, la sfârşitul lui august, că Statele Unite au găsit urme de iperită pe obuze de mortieră folosite de către gruparea Statul Islamic într-un atac împotriva forţelor kurde, în nordul Irakului.
Însă generalul preciza că testele erau neconcludente şi că erau necesare noi teste.
El sublinia că iperita este un agent chimic de clasa întâi şi că a fost arareori folosită în afara războaielor chimice.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe