Oficial BCE: Are şi Europa problema volatilităţii lichidităţilor bancare, efectul depozitelor negociate

Băncile europene care se bazează pe depozite furnizate de platforme terţe ar trebui supuse unor condiţii mai aspre privind lichidităţile, pentru evitarea riscurilor retragerii unor sume mari de bani, afirmă Tom Dechaene, membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene (BCE).

Urmărește
198 afișări
Imaginea articolului Oficial BCE: Are şi Europa problema volatilităţii lichidităţilor bancare, efectul depozitelor negociate

Oficial BCE: Are şi Europa problema volatilităţii lichidităţilor bancare, efectul depozitelor negociate

După ce sute de miliarde de dolari din fonduri ale clienţilor au fost scoase anul trecut din bănci americane, fenomenul din ce în ce mai amplu al depozitelor furnizate de platforme terţe devine un aspect al lichidităţilor bancare din ce în ce mai monitorizat, în contextul în care clienţii pot transfera imediat banii pe platforme online care oferă condiţii mai avantajoase.

"Când văd că băncile se bazează pe depozite negociabile, sunt într-adevăr îngrijorat. Nu pot vedea depozite mai volatile decât acestea", afirmă Tom Dechaene, membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene (BCE), citat de agenţia Bloomberg.

Planul de relansare a grupului bancar Credit Suisse în martie şi prăbuşirea unor creditori americani precum Banca Silicon Valley au generat semne de întrebare referitoare la cât de pregătite sunt băncile pentru a rezista transferurilor de fonduri.

Tom Dechaene a oferit exemplul grupului financiar Raisin, cu sediul în Berlin, care aproape că şi-a dublat într-un an volumul fondurilor administrate, aceasta fiind o dovadă că unii creditori recurg la depozite negociate. "Ar trebui să stabilim unele diferenţe privind proporţiile garanţiilor depozitelor", a subliniat Tom Dechaene, care este şi membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Naţionale a Belgiei.

În Statele Unite, băncile mici dispun de 10%-30% din volumul finanţării prin depozite negociabile, dar în Europa nu prea sunt date disponibile. Grupul financiar Raisin are active de 40 de miliarde de euro (43,5 miliarde de dolari), în timp ce în zona euro baza depozitelor corporative este de 12.000 de miliarde de euro.

"Pentru întregul sistem bancar, acest volum nu este încă substanţial. Dar, în actualul context al dobânzilor bancare, care atrag băncile pe diverse pieţe, tentaţiile sunt destul de mari. Eu aş fi extrem de surprins dacă în următoarele 12 luni depozitele negociabile nu vor creşte semnificativ", a subliniat Tom Dechaene.

Purtătorul de cuvânt al grupului Raisin a declarat că firma "se confruntă frecvent cu prejudecăţi referitoare la generarea de riscuri pe pieţe". "De fapt, adevărul este invers", a subliniat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici