- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (06.03.2013, 14:42)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oficial CE: Susţinem obţinerea unui calendar de aderare la Schengen pentru România şi Bulgaria, dar decizia e a Consiliului JAI
Michele Cercone, purtătorul de cuvânt al Ceciliei Malmstrom, comisarul european pentru afaceri interne, a precizat miercuri că poziţia Comisiei este de susţinere pentru obţinerea unui calendar clar de aderare la Schengen pentru România şi Bulgaria, însă această decizie revine strict Consiliului JAI.
Urmărește
463 afișări
Oficial CE: Susţinem obţinerea unui calendar de aderare la Schengen pentru România şi Bulgaria, dar decizia e a Consiliului JAI (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"Aceasta nu este o surpriză, este poziţia comisarului Malmstrom de mai multe luni. Noi întotdeauna am spus că un calendar clar pentru intrarea în Schengen a României şi Bulgariei este ceea ce am dori să vedem din partea Consiliului JAI", a afirmat Cercone, în briefingul de presă zilnic de la Bruxelles al Comisiei Europene, răspunzând întrebării unui jurnalist.
Oficialul CE a amintit faptul că instituţia sa are un rol de observator în privinţa procesului de lărgire a zonei Schengen şi evaluare tehnică a nivelului de pregătire pentru aderare a ţărilor candidate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te afectează financiar Ordonanța Trenuleț? Partidele au primit în primele 11 luni din an 400 mil. de lei
-
MAE consideră că incidentul cu atlasul ungar are „o natură provocatoare”
-
Joe Biden regretă că s-a retras din cursa prezidenţială şi consideră că l-ar fi învins pe Trump
-
Preşedintele azer dă vina pe Rusia pentru doborârea avionului în ziua de Crăciun. Ce solicită din partea Moscovei
"Cunoaşteţi şi că în acest proces Comisia nu are niciun rol concret în afară de faptul că noi am ajutat la analizarea şi evaluarea pregătirilor pentru aderare făcute de cele două ţări. Şi Consiliul însuşi a ajuns la concluzia că acum sunt pregătite tehnic să intre în zona Schengen şi acum este la latitudinea Consiliului să decidă în unanimitate. Dar în acest proces (de luare a deciziei - n.r.), Comisia are un rol de observator şi, în mod concret, în afară de a exprima dorinţa ca acest lucru să se întâmple, nu este altceva ce Comisia poate face", a afirmat Cercone.
De asemenea, întrebat dacă în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 7-8 martie comisarul Cecilia Malmstrom intenţionează să facă ceva pentru a susţine acest punct de vedere, purtătorul de cuvânt a arătat că fiecare instituţie europeană are clar delimitate în Tratatele UE rolul şi atribuţiile sale.
"Este în mod clar o delimitare a atribuţiilor şi competenţelor menţionată în Tratate, fiecare instituţie are rolul său. În acest caz, atribuţia de a decide dacă România şi Bulgaria ar trebui să adere la zona Schengen este acordată în mod clar de Tratate şi de toate procedurile Consiliului JAI al miniştrilor din statele membre, care trebuie să decidă în unanimitate, iar numai şi numai în acest caz celor două ţări li se va permite să intre. Deci, trebuie să respectăm împărţirea atribuţiilor între instituţii", a mai Michele Cercone.
Pe 6 decembrie 2012, cu ocazia ultimei reuniuni a Consiliului JAI organizată de preşedinţia cipriotă a Consiliului UE, MAE şi MAI de la Bucureşti precizau printr-un comunicat comun că poziţia Comisiei Europene a rămas constantă privind susţinerea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen în cel mai scurt timp posibil.
Comisarul Malmstrom a afirmat cu ocazia Consiliului JAI din 6 decembrie că "nu există condiţii noi şi Comisia reafirmă că România şi Bulgaria îndeplinesc toate criteriile şi doreşte ca cele două ţări să adere cât mai repede la spaţiul Schengen", potrivit comunicatului menţionat.
Subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va fi discutat joi în Consiliul JAI, fiind aşteptată amânarea deciziei, în urma opoziţiei exprimate de Germania, Olanda şi Finlanda.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Inteligența Artificială evoluează din ce în ce mai mult în medicină. Medicii sunt ajutați în gestionarea cazurilor dificile
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„Living Apart Together” te învață cum să trăiești separat într-o relație. Ana Maria Ambrosa: „Este o alegere care reflectă evoluția relațiilor contemporane”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Imagini sfâșietoare! Constantin și Teodora au fost înmormântați împreună, iar micuța Sofia între ei
CANCAN.RO
Patru ZODII care vor avea parte fericire, bani și noroc până pe 4 ianuarie. Va fi o perioadă minunată pentru ele
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:26
MAE consideră că incidentul cu atlasul ungar are „o natură provocatoare”
-
astăzi, 20:13
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1040. AP: Trupele ucrainene riscă să piardă controlul asupra teritoriilor cucerite în regiunea Kursk / Yermak avertizează asupra posibilităţii de escaladare a războiului hibrid lângă graniţele NATO / Ucraina se concentrează pe garanţiile de securitate înaintea aderării la NATO