El a spus că primăvara arabă a adus doar „moarte, haos şi distrugere” şi a negat afirmaţiile că ar fi blocat eforturile de reformă politică în Bahrain, relatează BBC.
Analiştii spun că alegerea succesorului său va semnala dacă Bahrainul, care a fost recent de acord să normalizeze relaţiile cu Israelul, încearcă să stabilească un nou curs.
Statul musulman sunnit a contracarat disidenţa cu ajutorul forţele de securitate, constant, după protestele ce au avut loc în urmă cu nouă ani. Protestele au fost conduse de comunitatea şiită, care s-a plâns de discriminare.
Guvernul a interzis tuturor entităţilor mass-media independente să funcţioneze în ţară, a dizolvat toate grupurile de opoziţie şi a căutat reducă la tăcere şi mediul online.
Apărători proeminenţi ai drepturilor omului, jurnalişti şi lideri de opoziţie au fost închişi împreună cu zeci de protestatari.
Sute de oameni au fost, de asemenea, privaţi de naţionalitate, iar cinci bărbaţi au fost executaţi după ce au fost condamnaţi pentru infracţiuni de terorism în procese despre care grupurile pentru drepturile omului au spus că au fost afectate de încălcări grave ale demersurilor legale şi acuzaţii de tortură.